Družinsko razpoložen Mercedes-Benz GLB

Matej Jurgele 11.03.2020
Družinsko razpoložen Mercedes-Benz GLB

Z novim Mercedes-Benz GLB je tako družina kompaktnih vozil Mercedes-Benz sestavljena iz osmih modelov: na trgu so že prisotni razred A, limuzina razreda A in limuzina razreda A z dolgo medosno razdaljo, razred B, kupe razreda CLA, CLA Shooting Brake in GLA. Novi GLB je prvo vozilo Mercedes-Benz v tem segmentu, ki je lahko po želji opremljeno s sedmimi sedeži. Dva sedeža v tretji vrsti lahko uporabljajo osebe, ki v višino merijo do 1,68 metra. Z zmogljivimi in učinkovitimi štirivaljnimi motorji, najnovejšimi sistemi za pomoč pri vožnji s podporo vozniku, intuitivno krmiljenim informacijsko-razvedrilnim sistemom MBUX, vključno s celovitim komfortnim aktiviranjem ENERGIZING Comfort, ima GLB vse prednosti aktualne generacije vozil kompaktnega razreda družbe Mercedes-Benz. Za bolj dinamične bo na voljo tudi Mercedes-AMG GLB 35 4MATIC.


Kot pravijo pri Mercedesu, je danes vsak tretji prodani avtomobil iz segmenta športno terenskih vozil, in vsak četrti v kompaktni izvedbi. Novi GLB pa zapolnjuje prav to vrzel. Pri 2829 milimetrih ima GLB deset centimetrov več medosne razdalje kot na primer novi razred B. Slednje je skupaj s funkcijsko usmerjeno kabino ključnega pomena, ko gre za radodarno prostornost vozila. Prostornina prtljažnega prostora znaša od 570 do 1805 litrov (vrednosti za vozilo s petimi sedeži), kot sedežnega naslanjala je mogoče serijsko nastaviti v nekaj stopnjah. Druga vrsta sedežev je opcijsko tudi premična, s čimer se lahko prtljažni prostor poveča za 190 litrov.

Družinsko razpoložen
Bogat je tudi nabor varnostne opreme. Ta vključuje raztegljive vzglavnike, varnostne pasove z napenjalniki jermenov in zatezniki, zračno zaveso za stranska stekla, ki varuje tudi potnike v tretji vrsti sedežev, ter sidrišča ISOFIX in TOP-Tether za ustrezne otroške sedeže. Ta se lahko uporabijo za pritrditev do štirih otroških sedežev v drugi in tretji vrsti.  Udobni detajli v tretji vrsti vključujejo dve držali za pijačo med sedeži kot tudi dva odlagalna predala z gumiranim vložkom na levi in desni strani obloge prtljažnega prostora, vsak od teh pa je opremljen s priključkom USB. Sedeži se lahko spustijo tako, da so poravnani z dnom prtljažnega prostora za večji prtljažni prostor. Armaturna plošča je sestavljena iz enega kosa z izrezi na voznikovem in sovoznikovem prostoru. Voznika v kokpitu pričakuje širok zaslon s krmiljenjem in prikazovalnikom preko sistema MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Novost je terenski cevast element v aluminijasti izvedbi na sovoznikovi strani armaturne plošče. Pod okroglimi prezračevalnimi šobami poleg cevastega elementa je enota za upravljanje klimatske naprave, katere gumbi ustvarjajo vtis, da so bili rezkani iz aluminijastega valja.


Tudi za terensko vožnjo
Visokozmogljivi žarometi LED in žarometi MULTIBEAM LED so na voljo za GLB v sklopu dodatne opreme. Slednji omogočajo izredno hitro in natančno elektronsko nadzorovano prilagajanje trenutnim prometnim razmeram. Modeli 4MATIC z velikim medijskim prikazovalnikom so opremljeni s tehničnim paketom za terensko vožnjo. Ti modeli imajo v kombinaciji z žarometi MULTIBEAM LED posebno luč za terensko vožnjo. Ta omogoča boljši pregled nad ovirami na zahtevnem terenu v temi. Pri luči za terensko vožnjo je luč za osvetlitev notranje strani ovinka v sklopu žarometov MULTIBEAM LED stalno vklopljena do hitrosti 50 km/h. S tem je zagotovljena široka in dobra osvetlitev območja pred vozilom.Na terenu se izkaže štirikolesni pogon 4MATIC
GLB je mogoče opremiti s stalnim štirikolesnim pogonom 4MATIC s prosto prilagodljivo razporeditvijo navora. Prek stikala za sistem DYNAMIC SELECT se prilagodi lastnosti sistema 4MATIC. Na voljo so trije karakteristični diagrami motorja za nadzor sklopke štirikolesnega pogona, čeprav se sistem prilagodljivo odziva na dane vozne razmere v vsakem načinu. Vozni program »Eco/Comfort« v običajnem delovanju temelji na porazdelitvi pogonske sile v razmerju 80:20 (sprednja prema:zadnja prema), med tem ko je v načinu »Sport« to razmerje 70:30. Sklop štirikolesnega pogona v načinu terenske vožnje deluje kot zapora diferenciala med premama z osnovno razporeditvijo pogonske sile 50:50.Pogonski sklop 
Za novi GLB lahko izbirate med 4-valjnimi bencinskimi in dizelskimi motorji, ki so bili v celoti posodobljeni ob lansiranju serije kompaktnih modelov. Osnovni model bencinskih izvedb je M 282 z gibno prostornino 1,33 litra v GLB 200. Ta motor ima funkcijo izklopa valjev za učinkovito delovanje v območju delne obremenitve, sledi 2-litrski motor M 260 v GLB 250 4MATIC . 2-litrski dizelski motor (OM 654q) z menjalnikom z dvojno sklopko 8G-DCT z izpopolnjenim sistemom nadzora emisij že izpolnjuje standard RDE (Real Driving Emissions) Stage 2 in je certificiran v skladu s standardom Euro 6d.

Fotogalerija

Z novim Mercedes-Benz GLB je tako družina kompaktnih vozil Mercedes-Benz sestavljena iz osmih modelov. Z novim Mercedes-Benz GLB je tako družina kompaktnih vozil Mercedes-Benz sestavljena iz osmih modelov. Z novim Mercedes-Benz GLB je tako družina kompaktnih vozil Mercedes-Benz sestavljena iz osmih modelov. Z novim Mercedes-Benz GLB je tako družina kompaktnih vozil Mercedes-Benz sestavljena iz osmih modelov. Z novim Mercedes-Benz GLB je tako družina kompaktnih vozil Mercedes-Benz sestavljena iz osmih modelov. Z novim Mercedes-Benz GLB je tako družina kompaktnih vozil Mercedes-Benz sestavljena iz osmih modelov. Z novim Mercedes-Benz GLB je tako družina kompaktnih vozil Mercedes-Benz sestavljena iz osmih modelov. Z novim Mercedes-Benz GLB je tako družina kompaktnih vozil Mercedes-Benz sestavljena iz osmih modelov. Z novim Mercedes-Benz GLB je tako družina kompaktnih vozil Mercedes-Benz sestavljena iz osmih modelov. Z novim Mercedes-Benz GLB je tako družina kompaktnih vozil Mercedes-Benz sestavljena iz osmih modelov. Z novim Mercedes-Benz GLB je tako družina kompaktnih vozil Mercedes-Benz sestavljena iz osmih modelov.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika