KAKO POZIMI DOSEČI ČIM VEČJI DOMET ELEKTRIČNEGA AVTOMOBILA?

Matej Jurgele 25.02.2022
a211368medium

Nizke temperature, ki so običajno stalnica v zimskih dneh,  lahko zmanjšajo učinkovitost baterij v električnih avtomobilih in s tem tudi njihov domet. Nekaj preprostih nasvetov vam lahko pomaga povečati domet vašega električnega spremljevalca v mrzlih mesecih. 

Baterija naj se ne izprazni pod 20 odstotkov  
S polnjenjem električnega vozila ne odlašajte do zadnjega trenutka, saj boste za slednje pozimi potrebovali več časa. Namesto tega poskrbite, da napolnjenost baterije ne bo padla pod 20 odstotkov. Prav tako električni avtomobil v hladnejših razmerah porabi nekaj baterije, da se ogreje pred pričetkom vožnje. Zato je priporočljivo polnjenje ponoči in, v kolikor je to mogoče, parkiranje v garaži, da vozilo ne bo izpostavljeno največjemu mrazu.

Za ogrevanje poskrbite, ko se avtomobil še polni 
Energijo lahko prihranite še preden se odpravite od doma. Če se vaše električno vozilo pred odhodom še polni, začnite z odmrzovanjem stekel in ogrevanjem vozila, ko je še priklopljeno, saj tako za to ne bo porabljalo energije iz baterije, vam pa jo bo ostalo več za vožnjo. To lahko s pomočjo aplikacije na telefonu naredite kar iz udobja toplega doma.  

Speljujte počasi
Čeprav je ena najbolj privlačnih prednosti vožnje z električnim avtomobilom takojšnji pospešek, se v hladnih mesecih temu izognite, saj se pri hitrem speljevanju baterija hitreje izprazni. Poleg tega pa boste s tem poskrbeli tudi za varnejšo vožnjo, saj je še zlasti pozimi površina ceste pogosto spolzka, kar zahteva večjo previdnost.

Izberite primerne pnevmatike 
K večjemu dometu vozila prispevate tudi z izbiro ustreznih pnevmatik. Poleg tega, da zagotavljajo dober oprijem, učinkovitejše zaviranje in odličen kilometrski potencial, pomagajo pnevmatike z majhnim kotalnim uporom zmanjšati porabo energije tudi v zimskih razmerah.

Vzdržujte ustrezen polnilni tlak v pnevmatikah  
V mrzlih dneh se tlak v pnevmatikah nekoliko zmanjša, kar vpliva na večji kotalni upor in posledično manjšo zmogljivost električnih vozil. Zato je treba pogosteje preverjati stanje pnevmatik in poskrbeti, da so te ustrezno napolnjene, saj s tem pripomorete k optimalnemu dometu vozila. Obenem je pravilen polnilni tlak pomemben za zanesljivo vožnjo – pnevmatike namreč nudijo optimalno zmogljivost in dober oprijem le, če so ustrezno napolnjene.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča