MG – avtomobilska znamka, ki osvaja svet

CITYLIFE 28.02.2023
mg-slovenija-34.jpeg

MG Motor je v sodobni obliki sicer mlada avtomobilska znamka, vendar pa je njeno izročilo precej starejše. V začetku dvajsetih let prejšnjega stoletja je namreč Cecil Kimber, zastopnik Williama Morrisa v delavnici Morris Garage v Oxfordu, na osnovi Morrisovih avtomobilov začel izdelovati majhne dvosedežne kupeje, ki so kmalu zasloveli in postali znani po kratici MG. Maja 1924 je MG dobil tudi značilni logo, osmerokotnik s črkama MG, ki ga avtomobili te znamke nosijo še danes.


MG je pozneje izdeloval tudi majhne kupeje in limuzine, a je ostal znan predvsem po odprtih dvosedežnikih, ki so med drugim osvojili tudi več kot štirideset svetovnih hitrostnih rekordov. Znamka je po majhnih športnih avtomobilih, kakršen je bil privlačni roadster MGB, slovela tudi po drugi svetovni vojni, vendar pa ji časi niso bili naklonjeni. Po avanturah z različnimi lastniki je prišla leta 2005 v lastništvo kitajske skupine SAIC, ki ji je končno dala novo življenje.


Prihod v Slovenijo

In nazadnje je prišel pravi trenutek, kot pravijo pri podjetju MG Adriatic, da tudi slovenskim voznikom ponudijo »sodobne, elegantne in udobne cenovno dostopne avtomobile.« Najprej bodo v Sloveniji naprodaj športni terenec segmenta B SUV MG ZS, ter večja športna terenca segmenta C SUV MG-ja HS in eHS.


Športnim terencem se bo kmalu pridružila tudi celotna paleta električnih avtomobilov znamke MG. To pomeni, da bomo slovenski vozniki lahko do konca leta kupili še električni MG ZS EV, električno kombilimuzino MG 4 in električni karavan MG 5, drugo leto pa še razkošnega električnega križanca MG marvel. A za zdaj poglejmo, kaj MG pri nas že ponuja.


MG ZS – eleganten in udoben mestni terenec

Za MG ZS, ki je bil prvič predstavljen leta 2017 in je vmes že doživel korenito prenovo, pri slovenskem zastopniku pravijo, da bo kot eleganten in udoben mestni terenec všeč družinam s hitrim življenjskim slogom, ki iščejo ugodno razmerje med ceno in kakovostjo in ne bi rade sprejemale kompromisov.


Že v osnovi je na voljo s pestro opremo, kljub kompaktnim zunanjim dimenzijam, ima zelo prostorno kabino, pohvali pa se tudi z enim največjih prtljažnikov v svojem razredu. V osnovi meri 448 litrov, povečati pa ga je mogoče kar na 1.375 litrov.


MG ZS, ki so ga razvijali tudi v Veliki Britaniji, se pohvali z »evropskimi« voznimi lastnostmi, k čemur, svoje dodajo tudi motorji. Osnovni je 1,5-litrski atmosferski bencinski štirivaljnik z močjo 78 kilovatov, ki je na voljo s petstopenjskim ročnim menjalnikom, močnejši pa je litrski turbobencinski trivaljnik z močjo 82 kilovatov. Ta motor je na voljo s šeststopenjskim ročnim ali samodejnim menjalnikom.


MG HS in njegova športna eleganca

MG-jev večji križanec, MG HS, je namenjen bolj zahtevnim kupcem, kar kaže s športno elegantnimi oblikami in značilno masko z »zvezdnimi rešetkami«, sredi katere se bohoti največji MG-jev osmerokotni znak doslej. Športno elegantni videz okrepijo tudi aluminijasti spodnji del odbijača in dvojne izpušne cevi. 
V prostorni notranjosti bodo potnike razvajali mehki materiali in udobni sedeži. Vozniku in sovozniku je namenjeno vrhunsko razredno udobje in premišljena ergonomija delovnega prostora, med tem ko bodo potniki na zadnjih sedežih med vožnjo uživali v prostornosti. Vozniku in potnikom so že v osnovni različici namenjeni 10,1-palčni za dotik občutljivi zaslon ter vrsta priključkov USB, v višjih stopnjah opreme pa je zaslon lahko 12,3-palčni. 


A to še ni vse, saj je MG HS tudi varen avtomobil, ki se pohvali s petimi zvezdicami na testnih trčenjih EuroNCAP. Soliden nabor opreme za aktivno varnost vključuje tudi prilagodljivi radarski tempomat, sistem za samodjeno zaviranje, pomočnika za držanje smeri, pomočnika za mrtve kote, pomočnika za zastoje, pomočnika za spust po klancu in led žaromete. 


MG HS je na voljo z 1,5-litrskim turbobencinskim štirivaljnikom, ki razpolaga s solidno močjo 119 kilovatov. V osnovi je na voljo s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, za doplačilo pa tudi s samodejnim. V priključno hibridnem MG-ju eHS bencinskemu motorju pomaga elektromotor, ki pripomore k sistemski moči 190 kilovatov in zadostuje za 52 kilometrov električne vožnje.


MG Pilot – naš popolni sovoznik

Ena ključnih lastnosti MG HS-a je njegov visokotehnološki paket za pomoč vozniku, imenovan MG Pilot, ki sodi k serijski opremi. MG Pilot vključuje vrsto varnostnih pripomočkov, vključno z aktivnim zaviranjem v sili, izkazal pa se bo tudi kot odličen sopotnik na dolgih potovanjih z uporabo inteligentnega radarja in kamere. »Lane Assist« bo avtomatsko interveniral, če ugotovi, da pelje vozilo s pasu ali s cestišča, zaznavanje mrtvega kota pa opozorilo voznika na vsa bližnja vozila na sosednjih pasovih. Še ena značilnost MG Pilota je tudi aktivni tempomat, ki bo skrbel za avtomatsko prilagoditev hitrosti avtomobila in varno razdaljo do vozila pred seboj. Inteligentni pomočnik za hitrostno omejitev med drugim tudi bere znake za omejitev hitrosti in omejitev pokaže vozniku. Funkcija »Traffic Jam Assist« tako omogoča avtomobilu avtomatsko sledenje vozilu pred seboj. Če se vozilo spredaj povsem ustavi, se bo ustavil tudi MG HS, če se bo oddaljilo v kratkem času, bo enako storil tudi MG HS. Z aktivnimi sistemi MG Pilota bo izbira značilnosti opozoril pomagala vozniku ohraniti varnost in poenostavila vsakodnevno vožnjo.  


MG-ji so tudi cenovno zelo ugodni avtomobili. Cene za MG ZS se namreč začnejo pri 17.500 evrih, z najvišjo opremo in motorjem pa stane 21.500 evrov. MG HS je seveda malce dražji, vendar je z osnovno ceno 23.900, ki se z najboljšo opremo dvigne na 27.900 evrov, tudi ugoden. Priključni hibrid pa stane najmanj 37.900 evrov. Ob tem dodajmo še, da MG na vse avtomobile zagotavlja tudi jamstvo za sedem let ali 150.000 prevoženih kilometrov.

Prodajna mesta:
Plan-net avto, Samova ulica 14, Ljubljana
Štajerski Avto Dom, Tržaška cesta 38, Maribor
Avtotehnika Celje, Bežigrajska cesta 13, Celje
ASP d.o.o, Finžgarjeva 2, Jesenice
Trgo ABC, Istrska cesta 12, Koper
TPV Novo mesto, Kandijska cesta 60, Novo mesto

Več na mgmotor.si!

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča