Po Ljubljani bodo kmalu zapeljali hibridni avtobusi

Matej Jurgele 15.11.2018
Po Ljubljani bodo kmalu zapeljali hibridni avtobusi

Z izbiro okolju prijaznih avtobusov sledijo načelom trajnostne mobilnosti in razvoja mesta, ki so se jim zavezali pred desetletjem. Rok dobave avtobusov je 9 mesecev, tako da bodo prvi hibridni avtobusi po Ljubljani predvidoma zapeljali poleti prihodnje leto.

Avtobusi Mercedes-Benz Citaro NGT Hybrid imajo vgrajen motor, ki za pogonsko gorivo uporablja zemeljski plin, poleg tega pa še elektromotor. To bodo prvi hibridni avtobusi v Ljubljani, s katerimi bodo še dodatno poskrbeli za varovanje okolja. 

Citaro Hybrid deluje tako, da začne elektromotor pri upočasnjevanju vožnje delovati kot generator električne energije. Ko avtobus spelje s postajališča, pa električna energija iz kondenzatorja požene elektromotor, ki pomaga klasičnemu plinskemu motorju. Ker se takrat porablja električna energija iz kondenzatorjev, se zniža poraba plina, s tem pa tudi emisije škodljivih plinov.

Avtobuse odlikuje nizka poraba goriva (do 15 odstotkov nižja v primerjavi z ostalimi podobnimi avtobusi), kar pomeni nižje emisije CO2 in ostalih škodljivih plinov, ki nastajajo pri izgorevanju. Ker je delovanje motorja tiho, so manjše tudi obremenitve okolice s hrupom. Avtobus Mercedes-Benz Citaro NGT Hybrid je mednarodna žirija, katere članica je tudi naša revija Transport & Logistika in jo sestavljajo strokovnjaki iz 26 držav, na največjem svetovnem sejmu gospodarskih vozil IAA v Hannovru razglasila za avtobus leta 2019. Nakup prvih hibridnih avtobusov sodi v sklop pametnih rešitev, s katerimi se tako v Ljubljani viša kakovost življenja meščank in meščanov.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča