Prenovljeni Volkswagen Passat bo lahko »vozil sam«

Matej Jurgele 13.02.2019
Prenovljeni VW Passat bo lahko »vozil sam«

Prvič bo lahko »vozil sam« do hitrosti 210 km/h 

Svetovno premiero bo skupaj s VW Passatom doživel tudi Travel Assist. Kot prvi Volkswagen bo Passat s tem novim sistemom IQ.DRIVE lahko vozil delno avtomatizirano s katerokoli poljubno hitrostjo (od 0 do 210 km/h). Kot prvi Volkswagnov model na svetu bo imel kapacitativni volan, ki zaznava dotik voznika in na ta način predstavlja interaktivni vmesnik do sistemov, kot je Travel Assist. Med Passatovimi novostmi je tudi Emergency Steering Assist, sistem, ki prek poseganja zavor povečuje varnost pri izogibalnih manevrih. Novi, interaktivni IQ.LIGHT LED-matrični žarometi, ki noč spremenijo v dan, so inovativna tehnologija luči, ki je bila doslej na voljo samo za aktualni model Touarega.

Pretočne vsebine, internetni radio, mobilni ključ

Vzporedno z novim Passatom prihaja na trg tretja generacija modularnega infotainment sistema (MIB3). App Connect tudi prvič omogoča brezkabelsko integracijo aplikacij za iPhone, in sicer prek brezžičnega Apple CarPlay™. Odslej bo Passat poleg tega prek MIB3 po želji stalno online, saj so novi infotainment sistemi serijsko opremljeni z integrirano SIM-kartico. Poleg storitev, vezanih na navigacijo, z informacijami v realnem času, je uporabniku na ta način omogočen dostop tudi do storitev pretakanja glasbe, internetnega radia, naravnega (z online bazo) glasovnega upravljanja, nepretrgane uporabe spletnih storitev Volkswagen We ter v prihodnosti tudi do koriščenjanastavitev vozila, shranjenih v oblaku. Prvi pametni telefoni se bodo poleg tega lahko spremenili v mobilni ključ (Mobile Key) za odklepanje in zagon Passata.


MIB3 skupaj z novim digitalnim kombiniranim instrumentom tvori digitalno povezano enoto. V primerjavi s sistemom iz prejšnjega modela so digitalni instrumenti sistematično izpopolnjeni. Nabor funkcij je povzdignjen na nov nivo. Tri različne konfiguracije zaslona je mogoče aktivirati z eno samo tipko na novem večfunkcijskem volanu.

Izpopolnjen tudi nabor pogonov

Passat GTE – priključno-hibridni predstavnik modelske serije: ta ima odslej znatno večji električni doseg, ki zdaj po kriterijih novega ciklusa WLTP znaša pribl. 55 km. Poganja ga kombinacija elektromotorja in turbobencinskega motorja (160 kW/218 KM) Passat GTE že izpolnjuje zahteve za mejne vrednosti emisij v skladu z izpušnim standardom Euro 6d, ki bo za nova vozila začel veljati šele leta 2021. 


Fotogalerija

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča