S snowbordom divjal 151 km/h

Matej Jurgele 20.02.2018
Jamie Barrow

Že pred tem je februarja 2016 na istem jezeru podrl isti rekord in sicer je na deski dosegel hitrost 99,87 km/h. Vendar pa je bil, kljub temu, da si je že lastil rekord, prepričan, da lahko doseže še višje hitrosti. Steza, na kateri je leta 2016 postavil rekord je bila namreč nekoliko krajša, kot je bilo sprva planirano, zato tudi ni mogel razviti višje hitrosti.

Tokrat pa se je vrnil na isto jezero, vendar z močnejšim vozilom, kot nazadnje. Zmogljivi Maserati Levante SUV, opremljen s pnevmatikami Pirelli Scorpion, ki imajo 474 4-milimetrskih špic na vsaki pnevmatiki, s čimer je bil oprijem s podlago zagotovljen. Omenjeno vozilo ima pogon na vsa štiri kolesa in ESP sistem zadnje generacije. Z variabilnim nadzorom navora in inteligentnim Q4 pogonom na vsa štiri kolesa je vozilo več kot primerno za to nalogo.

Ker se je dogodek odvijal na zamrznjenem jezeru, je bilo potrebno upoštevati kar nekaj varnostnih zahtev. Steza je bila zaprta, ograje odstranjene, snežna podlaga pa je bila pripravljena prav za ta izziv. Prav tako je bilo potrebno zadostiti tudi strogim kriterijem za doseganje Guinnessovega rekorda. Na odseku 100 metrov je bilo potrebno meriti čas, ker pa vozilo za varno pospeševanje in ustavljanje potrebuje dodatnih 400 metrov na vsaki strani, je bilo potrebno pripraviti stezo v dolžini 900 metrov.

Med prvim poskusom je Jamie Barrow dosegel hitrost 151.57 km/h, med povratno vožnjo 147,72 km/h. Najvišja dosežena hitrost pa je povprečna vrednost obeh skupaj, tako da so mu na koncu priznali hitrost 149,65 km/h. 

Kako so izgledali njegovi prejšnji podvigi pa si oglejte v spodnjih videoposnetkih: 


Fotogalerija

Jamie Barrow Jamie Barrow Jamie Barrow Jamie Barrow

Izbor urednika