Slovenska predstavitev: Renault Captur

Matej Jurgele 09.01.2020
Slovenska predstavitev: Renault Captur

Ob premierni predstavitvi leta 2013 se je B-SUV segment šele dobra uvajal in če bi takrat nekdo dejal, da bo ta v prihodnjih nekaj letih beležil odlične prodajne rezultate, mu seveda veliko ljudi nebi verjelo. Toda pri Renaultu so verjeli v to zgodbo in tako ostaja tudi danes. Vsekakor k temu pritrjuje tudi 1,5 milijona prodanih vozil od leta 2013 pa do danes.

Preobrazba zunanjega videza

Novi Renault Captur prihaja na trg z izjemno zaostreno konkurenco s posodobljenimi potezami športnega terenca. Je nekaj daljši (4,23 metra, za 11 cm več) ter oblikovno poudarjen z 18-palčnimi platišči (glede na različico) in večjo medosno razdaljo (2,63 metra, za 2 cm več). Tako kot Clio se tudi Captur pohvali s »full LED« žarometi spredaj in zadaj. Pri oblikovanju zunanjosti lahko izbirate med 90 različnimi barvnimi kombinacijami. Skupaj bo ob začetku prodaje na voljo enajst barv karoserije, štiri kontrastne barve strehe in trije paketi zunanjih dodatkov.

Revolucija potniškega prostora 

Notranjost, ki jo je prvi prinesel novi Clio, se nadaljuje v novem Capturju. Prevzema zasnovo »Smart Cockpit«, ki je rahlo zasukan proti vozniku in novo »lebdečo« osrednjo konzolo. Celoten prostor za potnike je dobil nove razsežnosti kar zadeva kakovost in udobje in deluje kot iz višjega avtomobilskega razreda. Mednje sodijo prestižni materiali, mehka prevleka armaturne plošče, obloge vrat in obroba osrednje konzole, skrbno obdelani stiki in nova zasnova sedežev. Volan je postal nekoliko manjši, zaradi česar je izboljšan pregled nad digitalno instrumentno ploščo. Vse različice novega Capturja s samodejnim menjalnikom EDC imajo ob volanu prestavni lopatici.

Dodatki za izbiro po meri

Skoraj osemdeset odstotkov prodanih Capturjev je dvobarvnih in ta avtomobil je poznan po možnostih prilagoditev po meri in okusu kupcev. Poleg palete enajstih karoserijskih barv bodo ob začetku prodaje na voljo štiri razlikovalne barve: zvezdnato črna za streho in ohišja zunanjih ogledal, oranžna Atacama, višavsko siva in alabastrsko bela za streho, poleg karoserijskih barv.

Pester nabor vozniških pomagal 

Najbolj opazna novost med temi pomagali je pomočnik za vožnjo po avtocesti in v prometnih zastojih (Highway & Traffic Jam Companion). Ob znatnem povečanju udobnosti in sproščenosti vožnje na avtocesti in v prometnih zastojih je ta sistem tudi prvi korak k avtonomnemu avtomobilu in bo na voljo že ob začetku prodaje novega Capturja. Ob funkcijah, kot sta 360-stopinjska kamera in sistem aktivne pomoči pri zaviranju v sili z zaznavanjem kolesarjev in pešcev, je popolna novost v ponudbi Renaulta sistem aktivnega zaznavanja prometa za avtomobilom (Rear Cross Traffic Alert), s katerim je vzvratna vožnja na ali s parkirnega mesta še varnejša. Napredna pomagala za vožnjo (ADAS - Advanced Driver Assistance Systems), ki so na voljo v novem Capturju, so razvrščena v tri skupine: Vožnja, Parkiranje in Varnost. Skupaj tvorijo sistem Renault EASY DRIVE, čigar funkcije so enostavno nastavljive preko zaslona na dotik multimedijske naprave Renault EASY LINK.

Prenovljena ponudba motorjev

Novi Captur je napredoval tudi z razširjeno in v veliki meri prenovljeno ponudbo motorjev, tako bencinskih kot dizelskih. Ti v kombinaciji s pet- in šeststopenjskim ročnim menjalnikom ter sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom z dvojno sklopko pokrivajo široko in navzgor povečano paleto moči, ki sega od 100 do 155 KM pri bencinskih oziroma od 95 do 115 KM pri dizelskih motorjih. Nabor motorjev v novem Capturju bo od leta 2020 obogaten s priključnim hibridnim pogonskim sklopom, ki so ga poimenovali E-TECH Plug-in. To bo prvi takšen sklop v ponudbi Renaulta in tudi edinstven na trgu. Kot tržno uspešni model, ki naslavlja najširši krog kupcev, bo novi Captur pionir v demokratizaciji priključne hibridne tehnologije za vse.

Fotogalerija

Slovenska predstavitev: Renault Captur Slovenska predstavitev: Renault Captur Slovenska predstavitev: Renault Captur Slovenska predstavitev: Renault Captur Slovenska predstavitev: Renault Captur Slovenska predstavitev: Renault Captur Slovenska predstavitev: Renault Captur Slovenska predstavitev: Renault Captur Slovenska predstavitev: Renault Captur Slovenska predstavitev: Renault Captur Slovenska predstavitev: Renault Captur Slovenska predstavitev: Renault Captur Slovenska predstavitev: Renault Captur Slovenska predstavitev: Renault Captur Slovenska predstavitev: Renault Captur Slovenska predstavitev: Renault Captur

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča