Slovenska predstavitev: Volkswagen Taigo

Matej Jurgele 21.01.2022
volkswagen-taigo-10

Zadek petsedežnega Taiga se v slogu kupeja poševno spušča, pri tem pa ne omejuje prostora za glavo v zadnjem delu potniške kabine. S tem Volkswagen portfelj na koncernski prečni modularni platformi (MQB) izdelanih kompaktnih modelov Polo (kompaktni zadek) in T-Cross (SUV) s pogonom spredaj razširja s tretjo karoserijsko različico, ki je bila doslej na voljo skoraj izključno za višjecenovne modele. Poudarek pri Taigu je na dizajnu, individualnosti in emocionalnosti. Skoraj 4,26 m dolg SUV-coupé, ki je serijsko opremljen z žarometi v celostni LED-tehnologiji, popolnoma digitalnim kombiniranim instrumentom in infotainment sistemi najnovejše generacije (MIB3), postavlja nove tehnološke standarde v svojem razredu. Novi Taigo že serijsko opremljen s številnimi asistenčnimi sistemi najnovejše generacije, kot je asistenca za ohranjanje smeri Lane Assist ali opozorilo pred trčenjem Front Assist. Tako kot Polo in T-Cross bo novi športni križanec na voljo v prodajnih salonih po vsej Evropi.

Edinstven in markanten

Dizajn evropskega modela Taigo zaznamujejo mogočni proporci. Najbolj izrazita je kupejevska silhueta s C-stebričkom, ki je močno nagnjen naprej. Po navdihu SUV-coupejev iz višjih razredov je Taigo edinstven v svojem segmentu. Poleg tega stranski del odlikujejo zelo natančne in ostre linije, ki skupaj z velikimi platišči in kontrastnimi obrobami kolesnih ohišij poudarjajo značaj križanca. Previs na zadku je bil namerno podaljšan, da bi poudaril funkcionalnost vozila. Bežen pogled na karizmatični Taigo z edinstveno obliko vzbuja emocije. V ciljno skupino novega Volkswagnovega SUV-coupeja spadajo predvsem mlajši kupci, ki so naklonjeni trendom in dizajnu, kupci, ki so mladi po srcu, pa tudi ljudje z aktivnim načinom preživljanja prostega časa. Prostornina prtljažnika znaša 440 litrov. Tako ima novi Taigo s polno postavitvijo sedežev kljub svoji kupejevski silhueti skoraj toliko prostora za shranjevanje kot kompaktni SUV T-Cross z vzdolžno pomično zadnjo sedežno klopjo (385 do 455 litrov). Oblikovna zasnova sprednjega in zadnjega dela znotraj modelske serije A0 ponazarja izrazito individualnost. Vsi zunanji osvetlitveni elementi, od žarometov do zadnjih luči, so serijsko zasnovani v LED-tehnologiji. Nova grafična podoba luči daje vozilu izrazito opazen dnevni in nočni svetlobni pečat. Od izvedbe Style naprej je Taigo serijsko opremljen z novimi matričnimi LED-žarometi IQ.LIGHT in prečno svetlobno linijo v mreži hladilnika. S tem predstavlja stilistični most med modeli Volkswagen ID. in novimi modeli Golf, Arteon, Tiguan Allspace in Polo, ki so prav tako – bodisi opcijsko ali v povezavi z določenimi opremskimi paketi – opremljeni s to značilno LED-svetlobno linijo. Vpadljiv neprekinjen svetlobni trak na zadku poudarja širino in značaj Taiga. Poleg tega je od izvedbe Life naprej serijsko na voljo projekcijska luč z markantno satasto strukturo v zunanjih ogledalih.

V notranjosti je Taigo serijsko opremljen s premišljeno zasnovanim večfunkcijskim volanom in sodobnimi upravljalnimi elementi. Infotainment sistemi temeljijo na najnovejši generaciji modularne infotainment platforme (MIB3) vključno z enoto za spletno povezljivost (z eSIM-kartico) in tehnologijo App-Connect Wireless (odvisno od opreme). Opcijska klimatska naprava Climatronic (serijsko od Life dalje) se s svojo puristično površino na dotik brezšivno spaja s sodobno sliko velikega zaslona. Upravljalna enota ima na dotik občutljiva dotikala in drsnike. V podobni obliki je na voljo tudi v večjih modelih, kot so Tiguan, Passat in Arteon, ter poudarja visoko kakovost notranjosti Taiga.

Dva trivaljna motorja in en štirivaljni

Volkswagen za Taigo, ki ima v vseh izvedbah pogon na sprednji kolesi, predstavlja pet visokoučinkovitih bencinskih motorjev. Razvije moč 70 kW (95 KM), 81 kW (110 KM) ali 110 kW (150 KM). Najvišja hitrost je 183 km/h, 191 km/h ali 212 km/h. Odvisno od motorja menjavanje prestav poteka ročno prek 5-/6-stopenjskega ročnega menjalnika ali prek 7-stopenjskega menjalnika z dvojno sklopko (DSG). Uporaba varčnih bencinskih motorjev TSI z nizkimi emisijskimi vrednostmi predstavlja pomemben korak na poti k večji prijaznosti do okolja.


Štiri izvedbe z individualnim obsegom serijske opreme

Taigo, Life, Style in R-Line. Volkswagen je svoje izvedbe v vseh modelskih serijah zasnoval na novo in ponudbo naredil preglednejšo. Oprema, ki jo sicer izbere večina kupcev, npr. LED-žarometi in digitalni kombinirani instrument, je pri Taigu – tako kot pri novem Polu – vključena v serijski obseg. V prihodnje do konfliktov pri izbiri med posameznimi želenimi komponentami zaradi nove Volkswagnove opremske matrike skoraj ne bo prihajalo. Zaradi tega je ponudba za stranko še bolj pregledna in prepričljiva. Pri novem križancu se konfigurator začne z osnovno izvedbo Taigo, sledi ji izvedba Life in nato v obliki črke Y še izvedbi Style in R-Line. Vse štiri izvedbe prepričajo s svojimi poštenimi cenami ter jih je mogoče dodatno nadgraditi in individualizirati s privlačnimi paketi opreme ali posameznimi dodatki.

Fotogalerija

Volkswagen Taigo Skoraj 4,26 m dolg SUV-coupé, ki je serijsko opremljen z žarometi v celostni LED-tehnologiji. Odvisno od motorja menjavanje prestav poteka ročno prek 5-/6-stopenjskega ročnega menjalnika ali prek 7-stopenjskega menjalnika z dvojno sklopko (DSG). Zadek petsedežnega Taiga se v slogu kupeja poševno spušča, pri tem pa ne omejuje prostora za glavo v zadnjem delu potniške kabine. Novi Taigo s polno postavitvijo sedežev kljub svoji kupejevski silhueti skoraj toliko prostora za shranjevanje kot kompaktni SUV T-Cross z vzdolžno pomično zadnjo sedežno klopjo (385 do 455 litrov). Novi Taigo že serijsko opremljen s številnimi asistenčnimi sistemi najnovejše generacije, kot je asistenca za ohranjanje smeri Lane Assist ali opozorilo pred trčenjem Front Assist. Volkswagen za Taigo, ki ima v vseh izvedbah pogon na sprednji kolesi, predstavlja pet visokoučinkovitih bencinskih motorjev. V notranjosti je Taigo serijsko opremljen s premišljeno zasnovanim večfunkcijskim volanom in sodobnimi upravljalnimi elementi. Pri novem križancu se konfigurator začne z osnovno izvedbo Taigo, sledi ji izvedba Life in nato v obliki črke Y še izvedbi Style in R-Line.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika