Športen, močan in učinkovit - Audi SQ5 TDI

Matej Jurgele 18.11.2020
a208360medium

Model Audi SQ5 TDI je uspešnica. Jeseni 2012 je že v prvi generaciji začrtal svojo zgodbo o uspehu – kot prvi Audijev model S je bil opremljen z dizelskim motorjem. Na najnovejši razvojni stopnji ima trilitrski motor V6 moč 251 kW (341 KM) in navor 700 Nm, ki moč razvije prej in bolj energično. S tem motorjem novi model serije Q5 od 0 do 100 km/h pospeši v 5,1 sekunde; največja hitrost je elektronsko omejena na 250 km/h. Zvočni izvajalnik v izpušnem sistemu, kakršnega je imel že prvi SQ5 TDI, daje zvoku motorja V6 dodaten zven in polnost.

MHEV in EAV: še večja učinkovitost in spontanost
Motor 3.0 TDI se ponaša z dvema tehnologijama, zaradi katerih se zmanjša poraba goriva in izboljša odzivnost motorja. 48-voltni blagi hibridni sistem (MHEV) , ki ko avto zavira, regenerira do 8 kW moči. Športni SUV lahko do 40 sekund jadra z izključenim motorjem. Sistem MHEV lahko porabo goriva zmanjša za do 0,7 litra na 100 kilometrov. Drugi tehnološki modul je električno gnani kompresor. Ta vedno pomaga takrat, kadar izpušni plini še ne zagotavljajo dovolj energije za pogon turbopolnilnika. Prenos moči poteka prek 8-stopenjskega menjalnika tiptronic, ki preklaplja hitro in udobno, z vidika strategije prestavljanja pa je bil prilagojen spremenjenemu motorju.Novi poudarki: dizajn zunanjosti
Prenovljeni Audi SQ5 TDIzaradi markantnih detajlov pa deluje še bolj robustno. Audi serijsko vgrajuje LED-žaromete, opcijsko so na voljo matrični LED-žarometi z avtomatskimi dolgimi lučmi in dinamičnimi smerniki. Na zadku je v spodnji del odbijača integrirana obroba iz matiranega aluminija, pod njo so nameščeni difuzor in štiri kromirane ovalne obrobe izpušnih cevi. Na izbiro je devet zunanjih barv, opcijski paket črnih elementov pa poskrbi za dodatne individualne poudarke.Sistem upravljanja, infotainment in Audi connect
Zaslon MMI touch z 10,1-palčno diagonalo, osrednji element modularne infotainment plat­for­me MIB 3, je nameščen v sredini armaturne plošče ter služi kot vhodna in hkrati prikazovalna naprava. Dodatna nivoja upravljanja sta naravnoglasovno upravljanje in večfunkcijski volan. 12,3-palčni zaslon ima tri različne grafične prikaze: dynamic, sport in classic. V Audiju lahko vozilo po želji opremijo tudi s projicirnim sistemom zaslona.

Če avto uporablja več voznikov, si lahko svoje individualne nastavitve shranijo v do šest indivi­du­alnih profilov. Storitve Car-to-X iz paketa Audi connect pomagajo pri iskanju prostih parkirnih mest ob robu ceste ter opozarjajo na nevarnosti, kot sta poledica in megla, na cesti pred voznikom. Aplikacija myAudi avto poveže s pametnim telefonom uporabnika. Audijev predal za telefon povezuje pametne telefone z avtomobilsko anteno in jih lahko tudi indukcijsko polni. Izjemen prostorski zvočni učinek zagotavlja opcijski avdiosistem Bang & Olufsen Premium Sound System s 3D-zvokom. Hibridni radio, ki glede na zmožnost sprejema samodejno preklaplja med FM, DAB in spletnim pretakanjem, vam omogoča poslušanje najljubših radijskih postaj povsod, kjer imate mobilni prenos podatkov.

Prenovljeni Audi SQ5 TDI proizvajajo v mehiški tovarni v kraju San José Chiapa ter bo pri trgov­cih v Nemčiji in drugih evropskih državah na voljo v prvem četrtletju leta 2021. Cena osnovnega modela znaša 68.137,82 EUR (za nemški trg, vklj. s 16-odstotnim DDV).

Fotogalerija

Audi SQ5 Audi SQ5 Audi SQ5

Izbor urednika