Kako postati bolj zavedni in trajnostni modni potrošniki?

Klavdija Rupar 17.02.2022
pexels-photo-322207

Biti trajnosten je zagotovo slogan, ki ga bomo v letošnjem in naslednjih letih še pogosto slišali. Svet je namreč na robu podnebne krize, za katero pa je v veliki meri močna kriva tudi hitra moda, ki je eden največjih onasnaževalcev zemlje. Zato smo za vas zbrali nekaj nasvetov, kako v letošnjem letu biti bolj zavedni in trajnostni potrošniki. Saj veste, noben korak ni premajhen.

Kupite samo tisto, kar res potrebujete

Zelo dobro vemo, da vam vsako novo oblačilo lahko prinese velik nasmešek na obraz, a to navdušenje zelo hitro mine in vedno si želimo še več. A če želite zmanjšati vaš ogljični odtis in pomagati pri zmanjšanju onesnaževanja, vam priporočamo, da nakupujete samo tisto, kar potrebujete. Tako boste imeli manj oblačil in porabili tudi manj denarja. Vaš bančni račun vam bo hvaležen.

Če je pokvarjeno, popravite

Vam je odpadel gumb na najljubši srajci, ali imate poškodovane čevlje? Nič takšnega. A to ne pomeni, da morate takoj v trgovino po nove kose oblačil. Nesite oblačila ali obutev k šivlji in čevljarju. Lahko pa manjše popravke naredite tudi sami. Mogoče pa odkrijete nov talent.

Raziščite, od kod oblačila prihajajo

Potrošniki pogosto gledamo samo na ceno, videz in dostopnost, ne vprašamo pa se, kdo izdeluje oblačila, ki jih nosimo in kupujemo. Če želite res biti trajnostno naravnani, vam vsekakor priporočamo, da raziščete socialni, okoljski in zdravstveni učinek ob nakupu oblačil.

Delite znanje

Super je, da želite narediti nekaj boljšega za svet, še bolje pa bo, če boste znanje, ki ste ga raziskali, delili z drugimi, lahko z družino, lahko s prijatelji, preko družbenih omrežij. Pri nakupih pa ni potrebno iskati popolnosti, važno je, da se trudite delati boljše izbire, kar pa na dolgi rok lahko naredi veliko spremembo.


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča