Znate pravilno pripeti otroka v avtosedež?

Helena Peterlin 31.01.2024
avtosedeži-swandoo

Popravnega izpita iz zapenjanja varnostnega pasu v primeru trka ni in tudi statistični podatki kažejo, da ozaveščanja še ni dovolj. Glede na statistične podatke za obdobje 2018-2023, Slovenija beleži izjemen napredek pri zmanjšanju števila smrtnih primerov otrok v prometnih nesrečah v primerjavi z drugimi državami EU. Kljub temu se še vedno pojavljajo izzivi, saj je v zadnjem šestletnem obdobju prišlo do 5 smrtnih primerov in 28 hujših telesnih poškodb otrok potnikov na slovenskih cestah, število lažjih telesnih poškodb pa se giblje v povprečju okoli 183 letno. 

Zavod Varna pot v okviru interaktivnih delavnic za predšolske otroke v vrtcih ter najmlajše osnovnošolce spoznava s pravilnimi in napačnimi načini pripenjanja na pravem demo avtomobilskem sedežu, ki ga priskrbi podjetje Baby Center. Tako vsak otrok in učenec doživi izkustvo kako, zakaj, čemu služi pravilna namestitev sedeža, pravilna uporaba pasov in najpogostejše napake ter posledice. Prav iskrenost otrok je tista, ki največkrat pokaže, da neredki starši teh zavedanj in spoznanj nimajo in zato nemalokrat ravnanjo neodgovorno in nedosledno. »Izgovorov je veliko, najpogostejši pa so: ni se potrebno pripeti gremo samo do trgovine, mudi sem nam, skoči v avto in šibamo, kar odpni si pasove in se malce uleži ...«, je povedal Robert Štaba iz Zavoda Varna pot.

photo aleksandar domitrica swandoo event 6.jpeg

Pomembnost pravilnega pripenjanja otrok v avtosedežu

Na dogodku so bila predstavljena ključne točke o pravilnem pripenjanju otrok v avtosedež. Pomembno je, da starši, vzgojitelji in skrbniki razumejo, da pravilna uporaba avtosedeža ni le zakonska zahteva, temveč ključni ukrep za zagotavljanje varnosti otrok med vožnjo. Robert Štaba je lepo povzel: »Avtosedež ima en sam in osrednji namen: v primeru trka zagotoviti največjo možno zaščito otroka pred morebitnimi posledicami. Odločitev o zdravju in življenju vašega otroka je povsem v vaših rokah!«

Varovanje varnosti otrok v prometu je največji meri zaupana odgovornosti staršev. To vključuje pravilno izbiro avtosedeža, priporočilo, da se sedež ne kupuje rabljen, vztrajanje pri pravilni in dosledni uporabi avtosedeža med vsako vožnjo, pravilno pripenjanje otroka ter ustrezno vzdrževanje avtosedeža. V primeru prometne nesreče odsvetujemo nadaljnjo uporabo sedeža. Starši lahko prispevajo k varnosti z varno vožnjo, s popolno osredotočenostjo na cesto in neuporabo pametnih naprav med vožnjo, pa tudi z vožnjo brez prisotnosti alkohola. Nikakor ni odveč, da o pravilni uporabi varnostnih sedežev podučite tudi svoje starše, torej stare starše, kadar ti nimajo dovolj vedenj in znanj s tega področja.

avtosedeži swandoo1

Avtosedeži Swandoo – inovacija na slovenskem trgu

Na dogodku so pravilno pripenjanje otrok demonstrirali na avtosedežih inovativne avstrijske blagovne znamke Swandoo, ki je nedavno vstopila na slovenski trg, in bodo tudi v prihodnje služili demonstracijam za potrebe izvajanja preventivnih programov Zavoda Varna pot. Swandoo avtosedeži so visokokakovostni in združujejo varnost z izjemnim oblikovanjem, kar jih uvršča med zanesljive izbire za starše. Branko Marinič, skrbnik blagovne znamke Swandoo, je povedal: »Veseli me, da pri starših vse bolj narašča ozaveščenost o pomenu izbire kvalitetnih avtosedežev. Temu povpraševanju sledi tudi ponudba v Baby Centru, ki smo ji letos dodali še Swandoo z zelo dobro oceno na ADAC testih (Marie, sedež za starostno kategorijo od rojstva do 4 leta, je bil nagrajen z „Najboljši v kategoriji“), in modeli nagrajenimi tudi na RedDot in iF Design.« Vsi avtosedeži morajo ustrezati zakonodaji, a Swandoo te standarde krepko presega. Zagotavlja visokokakovostne materiale (material EPP, ki se uporablja za kolesarske čelade), izjemno varnost (bočno zaščito, Harness+ sistem za preprečitev ohlapnega pasu in indikatorje za pravilno nameščanje stola), program doživljenjske garancije in program za zamenjavo avtosedeža ob prometni nesreči pod določenimi pogoji.

photo aleksandar domitrica swandoo event 12.jpeg

Partnerstvo za varnost otrok

Zavod Varna pot in Baby Center sta dolgoletna partnerja v prizadevanjih za varnost otrok v prometu. S sodelovanjem na dogodkih ter s preventivno-izobraževalnimi programi za otroke, starše in stare starše, aktivno prispevata k ozaveščanju in izobraževanju javnosti.

Varnost otrok v prometu je skupna odgovornost vseh nas. S pravilnimi postopki pri uporabi avtosedeža lahko vsak od nas prispeva k zmanjšanju števila poškodb in povečanju varnosti naših otrok v prometu. 

photo aleksandar domitrica swandoo event 23.jpeg

O blagovni znamki Baby Center
Baby Center je zvest sopotnik staršev že več kot 30 let. Oblikovali so tri produktne linije – BC baby, BC play in BC style – in kupcem na pregleden način približali ponudbo, ki je na enem mestu ne boste našli nikjer drugje. Z veliko mero odgovornosti, izkušenj in strokovnosti se posvečajo celoviti ponudbi na enem mestu, poskrbijo za učinkovito ter skrbno svetovanje vse od časa nosečnosti pa do obdobja, ko otroci prestopijo prag zgodnjih najstniških let. Baby Center ostaja prva izbira otrok in staršev. Postavlja jih v osrčje svojega delovanja in z njimi tke zaupanja vredne vezi, vse od vesele novice, da prihaja dojenček, pa do priložnostnih nakupov, ko iščete darilo za rojstni dan. Brezplačni Klub Baby Center združuje že skoraj pol milijona uporabnikov, ki so deležni posebnih klubskih ugodnosti. Izkoristite jih lahko v kar 55 trgovinah Baby Center po Sloveniji ter v spletni trgovini babycenter.si.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča