Recept - Cimetove rolice

Klavdija Rupar 20.12.2019
Foto: Unsplash

Cimet je zagotovo eden izmed bolj prazničnih okusov, ki ga najdemo tako v božičnih čajih, piškotih, ogromno pa je tudi sveč z vonjem po cimetu. A zakaj ne bi letos te začimbe uporabili na malce drugačen način in naredili cimetovih rolic. 

SESTAVINE:

Za rolice:

  • 1 liter mleka
  • 1 skodelica masla
  • 1 skodelica sladkorja
  • 1 ½ jedilne žlice kvasa
  • 8 do 9 skodelic moke
  • 2 čajni žlički pecilnega praška

Za nadev:

  • 2 do 3 skodelice masla
  • ¼ skodelice cimeta
  • 2 skodelici sladkorja

Za glazuro:

  • 45 dg sladkorja v prahu
  • ¼ skodelice mleka
  • 2 jedilni žlici javorjevega sirupa

PRIPRAVA:
V majhni ponvi nad srednjo toploto segrejemo mleko, maslo in sladkor. Pustimo, da rahlo vre, vendar ne sme zavreti. Umaknemo in počakamo, da postane mlačno. Mešanici dodamo kvas in dobro premešamo. Dodamo sedem skodelic moke in nežno premešamo. Pokrijemo z brisačo in postavimo v hladen prostor ter počakamo eno uro, da vzhaja. Nato dodamo še preostanek moke in pecilni prašek, dobro premešamo, nato pa razdelimo na dva ali tri večje kose.

Vsak večji kos razvaljamo v velik pravokotnik, pazimo, da ni predebel. Po vsakem kosu posujemo ¾ skodelice masla, polovico cimeta in sladkorja. Vsak kos testa zvijemo v rolo in ga razrežemo na približno pet centimetrov dolge trakce, ki jih nato zvijemo v rolice.

Za peko potrebujemo 3-4 manjše okrogle pekače. Po vsakem pomažemo maslo in nato notri položimo rolice. Pazimo, da niso preveč skupaj, saj bodo precej narasle. Pekače pokrijemo z brisačo in nadaljujemo z ostalim testom. Počakamo 20 minut, da vzhajajo.

Cimetove rolice damo v pečico na 190 stopinj Celzija in jih pečemo 15 minut. Vmes pripravimo glazuro iz sladkorja v prahu, mleka in javorjevega sirupa. Ko so rolice pečene, počakamo, da se ohladijo, po njih prelijemo glazuro in jih postrežemo.

Dober tek!

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča