Barvanje otroške sobe skupaj z otroki

CITYLIFE 04.06.2021
24barvanje-otroske-sobefamily-yellow-wall

Če smo popolnoma iskreni - in prepričani smo, da vas to ne bo presenetilo – bomo najhitreje in najbolj kakovostno stene otroške sobe pobarvali sami. To je vsekakor najlažji in najhitrejši način pleskanja. Ker pa, žal, to ni vedno izvedljivo, se običajno znajdemo v situaciji, ko pleskamo stene s svojimi otroci pod nogami.

Otroci bodo verjetno celo želeli pomagati pri barvanju svoje sobe, odvisno od njihove starosti. Če imate malčke, stare nekje med 3 in 5 let, je to pravzaprav dobitna kombinacija za obe strani: vi boste imeli otroka v svojem vidnem polju in boste lahko nadzorovali njegovo početje, vaš otrok pa bo  ponosen na to, do lahko počne 'odraslo stvar'. 

Če ste bolj sproščene narave, mu lahko določite del stene, na katero lahko čisto sam "nariše" svojo stensko sliko, lahko pa svojemu otroku pustite, da postane vaš pleskarski pomočnik. Na hitro mu predstavite čopič ali valjček, nato pa mu pustite "ustvarjati" na steni, ki jo boste kasneje lahko sami prebarvali. Ali pa naj s čopičem barvajo steno tik ob vas medtem, ko vi pleskate v valjčkom. Ne boste verjeli, koliko časa barvanje drži otroško pozornost. Ta hip sta za otroško sobo zelo priljubljeni barvi O25-3 in O13-2.

Tako kot za vse drugo pri otrocih, tudi pri barvanju sten potrebujemo potrpljenje, nadzor in osnovna pravila. Z otroki vsako opravilo traja dlje časa, zato bodite potrpežljivi.

Začnite z delom brez otroka. Tako lahko osredotočeno pripravite stene za pleskanje in nanesete prvi sloj barve. Ko pleska otrok, vi ne pleskajte. Ne dajte otroku v roke čopiča ali valjčka, nato pa mu obrnete hrbet in pleskate. Namesto tega ga nadzirajte in mu pomagajte. Barvo v posodo za barvo nalijte vi. Manjši otroci seveda še nimajo dobro razvitega občutka za nalivanje. Ne pustite mu otroku, da se sam odloči, koliko barve mora naliti v posodo za barvo. Barvo nalijte vi, otrok pa naj pleska.

Starši izvajate nadzor kakovosti. Potem, ko je imel otrok priložnost da pobarva svoj del stene, le-to še enkrat prepleskajte. Pleskarski valjčki so težki za otroke in otroci jih težko dobro potisnejo ob steno, da bi dobili enakomerno pokritost. Otroku pustite, da z valjčkom pobarva svoj del stene, nato pa isti del še enkrat pobarvate sami.

O pravilih za otroka se z njim pogovorite preden začnete s pleskanjem. Otrok vam mora prisluhniti, vi pa mu boste pokazali, kako se pleska. Pobarvajte zgornji del stene, otrok pa spodnjega. 

Valjčka za barvanje naj otrok ne odlaga in se ga ne dotika nikjer drugje, razen na ročaju. Pazi naj tudi, da se z njim ne dotakne česar koli drugega v sobi. Ko konča, naj valjček preda vam. Valjček naj otrok prime in trdno drži z obema rokama. Eno roko lahko položi na ročaj, drugo pa na palico, ki drži valj. Tako mu bo lažje.

Če vam po pleskanju otroške sobe ostane še kaj energije in ustvarjalnega veselja, lahko skupaj z otrokom na stene narišete, na primer oblačke. Le-ti so zelo popularni, hkrati pa so enostavni za risanje, saj so nepravilnih oblik in vsak oblaček bo pravi. Beli oblački močno pridejo do izraza na barvnih niansah B01-3 in N06-3.

Še lažje in bolj sproščeno pa boste barvali že z malce starejšim otrokom, ki vstopa v svoja najstniška leta. Presenečeni boste, kako pripravljeni za pomoč so otroci, še posebej, če jih pred tem vključite že v izbiranje pravega odtenka. Ni vam treba slediti tradiciji, da je dekliška soba roza, dečka pa modra. Bela soba z dekorativnimi dodatki v svetlih barvah dobro deluje za dekleta in dečke. Če vaš otrok želi uporabiti zelo močno barvo, ki se je kar ustrašite, razmislite o kompromisu in poskusite v to barvo pobarvati samo eno značilno steno, ostale stene pa ohranite bolj nevtralne barve. Ne ustrašite se trendovskih nians Y23-5 in B05-6.


Še malce starejši otroci, recimo srednješolci, pa bodo veseli, če jim boste dovolili izbrati stensko barvo za njihovo sobo in jim potem v celoti prepustili tudi pleskanje. Moderni barvni niansi ta hip sta R09-5 in N11-5.

Bodite preudarni in naročite vzorce
Vzorci barve so odličen način, da preizkusite barvo, preden se odločite za nakup celotne potrebne količine. Nianse barv so na mestu barvanja (stene) in na večji površini lahko videti dosti drugačne kot na barvni karti. Količina svetlobe, ki je na voljo v sobi, in osvetlitev močno spremenita videz in ton barve. Zato vam svetujemo, da pred prenovo kupite manjšo količino barve v izbrani stopnji sijaja, ali pa si vzorček v izbranem odtenku naročite na dom kar v spletni trgovini Mavrica.

Nekaj, kar morate upoštevati, je obstoječa barva stene, ki jo želite prebarvati. Če je obstoječa stena zelo temna, bo izbrani vzorec videti svetlejši. Zato je dobro, da testno pobarvate malce večjo površino, da boste kar najbolje videli novo barvo, in le-to ocenite še ob različnih urah dneva, pri različni svetlobi. Pri tem upoštevajte tudi priporočeno količino slojev in počakajte, da se barva med sloji popolnoma posuši.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika