Sobne rastline, s katerimi je izredno malo dela

Klavdija Rupar 23.02.2022
drew-beamer-ehbb9g7qbss-unsplash

V katero skupino spadate? Skupino milenijcev, katerih otroke so zamenjali hišni ljubljenčki in sobne rastline, za katere skrbijo kot za svoje otroke ali v skupino, kateri še kaktus umre zaradi preveč zalivanja?

Jaz vsekakor spadam v skupino ljudi, ki ne zna skrbeti za rastline in če v isto spadate tudi vi, a bi si vseeno želeli imeti vsaj kakšno rastlino, ki bi polepšala vaš dom, berite dalje.

Taščin jezik

Taščin jezik je izredno preprosta rastlina, ki nikakor ne zahteva veliko pozornosti in je več kot primerna za vse začetnike pri nakupu rastlin. Poskrbi za čist zrak v prostoru in lahko brez težav živi v prostoru, v katerem je malo svetlobe. Kaj zahteva: zalivanje na vsake dva do tri tedne, oz. ko je suha zemlja, svetloba, ki jo potrebuje je majhna oz. nedirektna.

Foto: pexels

Monstera

Hitro rastoča a zelo preprosta za skrb je monstera, ki je še posebej postala popularna v zadnjih nekaj letih. So unikatne, z zanimivi listi, rade pa se močno razvejajo čez lonec ali celo okoli stebrov. Potrebujejo srednje nedirektno svetlobo, zalivati pa jo je potrebno vsak teden ali na vsake dva tedna. Priporočeno je tudi tedensko pršenje in brisanje prahu z listov, da dobi čim več svetlobe. Hranite jo na sobni temperaturi.

Foto: pexels

Palma areka

Palma areka je odlična izbira za dom ali pisarno, gre pa za tropsko notranjo rastlino, ki skrbi za boljši zrak. Potrebuje srednjo do nizko svetlobo, zalivati pa jo je potrebno le, ko zemlja postane suha. Najbolj primerno je, da jo zalijete, ko je zemlja 50-odstotkov suha. Postavite jo v prostor s sobno temperaturo in kjer je povprečna vlažnost.

Foto: Unsplash

Zlati potos

Zlati potos je rastlina, ki jo boste našli prav posod - v čakalnici zdravnika, v večjih nakupovalnih centrih, v pisarnah ali pri prijatelju doma. Je namreč rastlina, ki je pripravljena na vsako okolje. Potrebuje srednjo nedirektno do nizko svetlobo, zalivati jo je potrebno vsak teden do dva tedna, preživela pa bo bolj kot ne v vsakem okolju.

Foto: Unsplash


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika