Znaki, da so vaše rastline v težavah

Klavdija Rupar 17.06.2021
pexels-photo-4503732_1

Kaj pa ko pride do težav z rastlinami? Naj vam predstavimo nekaj najbolj pogostih težav, s katerimi se lahko srečajo vaše sobne rastline.

Veneči listi ali listi, ki spreminjajo barvo
Če opazite, da listje na rastlini veni oz. spreminja barvo (npr. v rjavo ali rumeno) je to nekaj pogostega. V primeru, da listi venijo, pomeni, da je nekaj narobe z zemljo, v kateri je rastlina. Če listi spreminjajo barvo pa najverjetneje ne dobijo dovolj sonca, ali pa so postavljeni v napačnem okolju (prevroče ali premrzlo).

Foto: pexels

Preveč vode v zemlji
Sledite navodilom in vaše rastline zalivate točno toliko, kot je potrebno. A zemlja vode nikakor ne vpije. To lahko pomeni, da so korenine rastline povsem zapolnile lonec, lahko pa je zemlja postala povsem trda ali skorjasta.

Skozi luknje za odvajanje vode se kažejo korenine
Če opazite, da se skozi luknje za odvajanje vode vidijo korenine, to pomeni, da so se  spremenile v zvozlano zmešnjavo in nimajo več možnosti za rast. V primeru, da se vidijo tako skozi površino prsti ali skozi luknje, pomeni, da je rastlina v težavah.

Foto: pexels

Rastlina ima "opečene" dele
Tako kot ljudje tudi rastline lahko opeče sonce. Če opazite opečene dele na vaši rastlini, pomeni, da je preveč izpostavljena soncu.

Odpadanje listov
Po dolgem dnevu komaj čakate, da greste v posteljo in si privoščite počitek? Enako je z rastlinami. Ko so pod stresom, jim začnejo odpadati listi. Možno je, da ste vašo rastlino ravnokar prestavili in se še ni prilagodila na novo lokacijo.

Foto: pex


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča