8 blagodejnih učinkov rastlin, ki jih še ne poznamo

Teja Korošec 04.04.2017
Foto: Unsplash

Pomiritev razdražega želodca

Bolečine v želodcu in druge prebavne nevšečnosti so lahko izjemno moteče. Na srečo lahko svoj želodec pomirimo na naraven način. Čaj iz korejske ali mačje mete bo blagodejno vplival na naš prebavni trakt, deloval pa bo tudi proti slabosti in migrenam. Mačke očitno vedo, kaj je dobro.

Protivnetno delovanje

Rdeča detelja se lahko uporablja v čaju ali mazilu in lajša simptome prehlada, kašlja in kožnih vnetij. Protivnetno deluje tudi ognjič, ki blaži vnetja sluznice in žrela ter pospešuje celjenje ran. Pri vnetju sečil pa nam bo najbolj pomagal čaj iz zimzelene rastline gornik.

Rdeča detelja z raznimi blagodejnimi učinki. Foto: Pixabay

Potemnitev sivih las

Če vam preglavice delajo sivi lasje, vam lahko na naraven način pomaga žajbelj. Poleg pozitivnega učinka žajbljevega čaja na kašelj in prehlad, lahko mazilo iz te rastline namreč naravno potemni sive lase. Seveda to koristi predvsem temnolascem. Podoben učinek ima tudi črni čaj.

Miren spanec

Nočno premetavanje in nespečnost lahko močno vplivata na naš življenjski ritem. K mirnemu spancu bo pripomogla pravilna izbira sobnih rastlin v spalnici. Jasmin in aloe vera sta rastlini, ki tudi ponoči proizvajata kisik ter izboljšujeta kakovost našega spanca.

PREBERITE ŠE: Sobne rastline, ki izboljšajo naše spanje

Povečanje produktivnosti

Bambus in rumeni potos se odlikujeta po sposobnosti hitrega čiščenja zraka. S tem uravnavata vlažnost zraka in nižata delež ogljikovega dioksida. Čist zrak dokazano zmanjšuje nivo stresa in povečuje našo produktivnost. Poleg tega pozitivno vpliva na naš spomin. 

Foto: Pixabay. Bambus povečuje našo produktivnost.

Čist zrak

Tudi rastlini gumovec in pisana zelenčica bosta zrak v našem domu očistili škodljivih snovi in strupov. Če pomislimo še na njun lep izgled, ni presenetljivo, da sta eni izmed najbolj priljubljeni sobnih rastlin pri nas. 

Odprava tesnobe

Rastline lahko izboljšajo tako naše fizično kot tudi psihično zdravje. Taščin jezik in sivka izboljšujeta razpoloženje in koncentracijo. S svojima aromama pomirjata in odpravljata tesnobo.

Odganjanje komarjev

Komarji so občutljivi na nekatere vonje, vključno z aromo mete in bazilike. Če rastlini posadimo okoli vrat in oken našega domovanja, bo v notranje prostore zagotovo priletelo manj nadležnih komarjev. 

Meta odganja komarje. Foto: Almanac

Izbor urednika