100 let parfuma Chanel N° 5

Helena Peterlin 05.05.2021
chaneln5-laura-chouetteunsplash2

Te dni mineva sto let, odkar je Coco Chanel prosila v Rusiji rojenega francoskega parfumerja Ernesta Beauxa, naj ustvari "redek in močan ženski parfum z izrazito ženskim vonjem". Med desetimi vzorci dišav je izbrala petega in se odločila, da ga bo preprosto poimenovala N° 5.
Brezčasni in legendarni vonj aldehidnega cvetnega šopka, sestavljenega okoli majske vrtnice in jasmina, je 5. maja 1921 postal bistvo ženstvenosti. Za ikono ga je potrdila še odločitev, da se za novo dišavo izbere preprosta lekarniška steklenička po navdihu art déco z revolucionarnim minimalističnim dizajnom, okrašena z belo nalepko in pokrita s fasetiranim kabošonom, ki spominja na Place Vendôme v Parizu. Coco in Place Vendôme sta bila namreč zelo povezana in osmerokotna kapica njenega prvega parfuma kaže prav na njegovo geometrijo in razmerja.

Od dvajsetih let 20. stoletja dalje se mademoiselle nikakor ni hotela "ustaliti" in je občasno bivala v hotelu Ritz na Place Vendôme, preden se je leta 1937 odločila, da se vseli in najame suito v tretjem nadstropju. 

In zakaj je parfum Chanel N° 5 tako revolucionaren? Zato, ker si je upal nasprotovati tedanjemu konceptu parfuma, ki poveličuje dišave posameznih cvetov. Ernest Beaux je z parfumom Chanel N° 5 prvič spremenil alkimijo vonja z inovativno uporabo aldehidov, sintetičnih sestavin, ki povzdignejo parfum – kot limona, ki poudari okus jagode. Aldehidi namreč dodajajo kompleksnost, zaradi česar je N° 5 še bolj skrivnosten in ga je nemogoče razvozlati.

Ko so jo vprašali, na kateri del telesa naj si ženska nanese parfum, je odgovorila: "Tja, kjer želite, da vas nekdo poljubi." Nanj je prisegala tudi Marilyn Monroe, ki je dejala, da hodi spat odeta le v nekaj kapljic Chanela N° 5.

Mademoiselle Chanel je malce vraževerno izbrala vzorec, ki je bil označen s številko pet, ker je petega v petem mesecu predstavljala svojo novo kolekcijo in ker pet, zaradi svojih čarobnih lastnosti, prinaša srečo. Ikona, okoli katere so se spletle številne zgodbe in legende, ostaja klasika vse do danes. In kot je dejala: »Parfum Chanel N° 5 ne diši po šopku rož, diši po ženski ...«

Več na chanel.com

Fotografije: Laura Chouette/Unsplash

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika