Ideje za darila in zavijanje z božičnimi zvezdami

Helena Peterlin 21.11.2022
stars-for-europe6

Rezana v šopkih in aranžmajih ali kot lončnica, se božična zvezda, s svojimi čudovitimi listi, jeseni in pozimi pogosto uporablja kot praznična notranja dekoracija. To cvetoče čudo je zelo priljubljeno tudi kot darilo, kar ni nič nenavadnega, saj je zaradi raznolikosti barv in oblik mogoče najti pravo božično zvezdo prav za vsak prostor

Darilo – božična zvezda za s seboj


Manj je več. Za ta majhna darila z božično zvezdo potrebujete majhne steklene kozarce s pokrovčkom ter odprtino za slamico. Kozarce preprosto napolnite z vodo, slamice zamenjajte z rezanimi cvetovi božične zvezde in na rob pokrovčkov z vrvico pritrdite zimzelene vejice. Vaše darilo z božično zvezdo je pripravljeno!  

Aranžma barvitih mini zvezdic

Niste prepričani, katero barvo izbrati? Potem je dobra izbira veseli aranžma, sestavljen iz mini božičnih zvezdic. Na krožnik ali pladenj preprosto položite cvetove božičnih zvezd različnih barv. Po želji vse skupaj okrasite z božičnimi okraski, kot so čajne svečke, borovi storži ali bomboni.  

Košara, polna okraskov iz narave

Ta košara, okrašena z majhnimi božičnimi zvezdami, storžki, orehi, jabolki in mahom, je odličen osrednji element za jesenske in zimske mesece, pa naj gre za darilo ali vsestransko dekoracijo vašega doma.

Božična zvezda z dekorativnimi naredi-si-sam okraski

Božična zvezda v klasičnih božičnih barvah, rdeči in zeleni, je priljubljeno darilo v adventnem in božičnem času. Zaradi doma narejenih okraskov v obliki velikih in malih snežakov je ta ideja še toliko bolj posebna. Snežake na palčkah je enostavno izdelati v le nekaj korakih. Potrebovali boste lesene palčke, ustrezne lesene kroglice različnih velikosti, vroče lepilo in pištolo za lepljenje, oranžno in črno pisalo ter barvno vrvico. Velikost snežakov lahko poljubno spreminjate. Za večjo različico smo uporabili 40-centimetrsko leseno palico in lesene kroglice s premeri 4, 3 in 2 cm.

Postopek: Na leseno paličico nalepite tri kroglice v vrstnem redu od največje spodaj do najmanjše zgoraj. Dodajte vroče lepilo, da ne zdrsnejo. S pisalom narišite oči, nos iz korenja ter gumbe, nato pa snežaka okrasite z metuljčkom ali šalom iz vrvice. Palčke nežno vstavite v zemljo med liste božične zvezde. Vaše unikatno darilo je pripravljeno.

Zavijanje daril s cvetovi božičnih zvezd

Skrbno zavito darilo je skoraj tako pomembno kot vsebina. Z rezanimi božičnimi zvezdami lahko božična darila izgledajo čudovito - da bo čar obdarovanja še večji. Z ljubeznijo okrašeno darilo, zavito v kvadratek blaga namesto v papir, je videti še bolj posebno. Tkanina je videti bolje kot zavijalni papir ter jo je mogoče ponovno uporabiti. Na Japonskem se ti tako imenovani "furošiki" uporabljajo že stoletja. Te tkanine se ne uporabljajo le za zavijanje, temveč tudi kot nosilne vrečke ali namizni prti. Za trajnostno zavijanje daril brez plastike in papirja potrebujete le okrasne kvadratke blaga, barvno volno, škarje, različne okraske in druge pripomočke po lastni izbiri. Odvisno od daril, ki jih želite zaviti, morajo biti kvadrati blaga dolgi od 70 do 100 cm.

Postopek:

Korak 1: Razgrnite tkanino, tako da je en vogal obrnjen navzgor, drugi navzdol, in na sredino položite darilo.

Korak 2: Levi in desni vogal tkanine prepognite proti sredini in ju povežite z vozlom.

Korak 3: Zdaj na sredini zavežite tudi zgornji in spodnji konec tkanine. 

Korak 4: Na koncu zavito darilo poljubno okrasite z izbranimi okraski. 

Dobro je vedeti: Obstajajo različne tehnike zgibanja in vozlanja. Katero boste uporabili, je odvisno od želenega vizualnega učinka in predmeta, ki ga želite zaviti. Učenje umetnosti zavijanja zahteva nekaj vaje in spretnosti. Na spletu lahko najdete veliko navodil z nasveti in triki za pravilno zgibanje in vozlanje. 

Zaključite leto z darilom

V zadnjih tednih leta je vedno veliko priložnosti za obdarovanje. Poleg običajnih rojstnih dni in drugih praznovanj so tu še družabna povabila, božične zabave in zmenki za pitje kuhanega vina. Veliko obdarovanja je tudi v dneh okoli samega božiča. Pomemben dan za ljubitelje rastlin je 12. december, dan božičnih zvezd. Datum je povezan z obletnico smrti Joela Robertsa Poinsetta, prvega veleposlanika ZDA v Mehiki. Poinsett je leta 1828 prinesel rastlino iz Mehike v ZDA. Tam so ji leta 1836 v spomin na človeka, ki jo je odkril, nadeli ime “poinsettia”. Po Poinsettovi smrti, 12. decembra 1851, je ameriški kongres, dan njegove smrti razglasil za dan “poinsettie” oziroma božične zvezde. Na ta dan si Američani tradicionalno podarjajo božične zvezde.

Božične zvezde kot rezano cvetje
Rezane božične zvezde imajo dolgo obstojnost v vazi. Njihovi čudoviti cvetni listi bodo ostali sveži približno dva tedna, če takoj po rezanju preprečite, da bi se s koncev stebla izcedil mlečni sok. To storite tako, da stebla najprej za približno pet sekund potopite v vročo vodo (60 °C)  ter jih nato takoj potopite v hladno. Če odrezane božične zvezde uporabljate za okrasitev daril, konec stebla ovijte s trakom ali ga položite v cvetlično cevko, napolnjeno z vodo, da bo vse ostalo čisto.

Za še več idej za darila z božičnimi zvezdami in veliko drugih informacij o tej zimski cvetoči rastlini obiščite: starsuniteeurope.eu.

Stars for Europe
Stars for Europe ali SfE, je tržna pobuda evropskih gojiteljev božičnih zvezd Dümmen Orange, Selecta One, Beekenkamp Plants in Syngenta Flowers. Pobuda je bila ustanovljena leta 2000 z namenom spodbujanja in zagotavljanja dolgoročne prodaje božičnih zvezd v Evropi. Dejavnosti SfE trenutno potekajo v 22 evropskih državah. Od leta 2021 do 2024 dejavnosti trženja v sedmih državah podpira EU v okviru kampanje "Stars Unite Europe": Franciji, Nemčiji, Italiji, Nizozemski, Poljski, Švedski in Španiji.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča