Knarr: Glasbene skrivnosti barvitih norveških pokrajin

Valentina Jarc 23.01.2022
knarr.jpeg

Ingebrigt Haker Flaten z novim in vznemirljivim bendom razvija svoj eklektični glasbeni svet, vizijo, ki dopušča medsebojno zlivanje različnih žanrov in tradicij. Glasba se navdihuje tako v jazzu in avantgardi kot v glasbi sveta in psihedeličnem rocku. Vse skladbe za novi sestav so posvetilo krajem, s katerimi Ingebrigta po številnih letih turnej in delovanja v Chicagu in Austinu, zvezni državi Teksas, povezujejo tesne vezi. Zaradi okoliščin, povezanih z dogodki leta 2020, se je Ingebrigt vrnil na rodno Norveško in ustvarja v Trondheimu. Zasedba, ki jo je ustanovil ob naročilu festivala Vossajazz, združuje nekatere od najbolj vsestranskih skandinavskih jazzovskih glasbenikov. Album (EXIT) KNARR so na festivalu predstavili septembra 2021.


Ingebrigt Haker Flaten, akustični in električni bas, kompozicije; Mette Rasmussen, altovski saksofon; Atle Nymo, tenorski saksofon, Bb klarinet, bas klarinet; Erik Kimestad, trobenta; Oddrun Lilja Jonsdottir, električna kitara, glas; Joakim Rainer Petersen, klavir, sintetizator; Olaf Olsen, bobni, tolkala

Iz spremnega besedila albuma: Potovanje basista in skladatelja Ingebrigta Hakerja Flatna si lahko predstavljate kot odisejado z vikinško ladjo klasične gradnje »knarr«, ki se je odlikovala po sposobnosti dolge plovbe, veliki hitrosti in izjemni vzdržljivosti v neurju. Ingebrigtove dogodivščine je mogoče opisati tudi zgolj glasbeno; izrazil jih je v skladbi (Exit) Knarr, napisani po naročilu. Kompozicija se členi na šest destinacij njegove poti – posvetilo ljudem, glasbi in krajem, ki so ga zaznamovali. (Martin Eia-Revheim)

25. januarja ob 20. uri v Cankarjevem domu. Cena vstopnice je 12 eur (8 eur za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije). Nakup vstopnice je možen tukaj.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika