anarošsknjigoreceptovphotoneaculpaorigjpg-photo-m

50 najboljših restavracij na svetu

CITYLIFE 20.10.2021

V Antwerpnu v Belgiji so po covidnem letu, ki ga mnoge restavracije niso preživele, podelili nagrade najboljšim v kulinaričnem svetu - The World's 50 Best Restaurants. In spisalo se je veliko zgodb – od veličastne vrnitve Nome na prestol do Köbenhavna kot svetovne gastronomske prestolnice, od novega vzpona Hiše Franko do okronanja Pie Leon iz perujskega Kjolleja za najboljšo kuharsko mojstrico na svetu.

A za razliko od prejšnjih podelitev sta se čutila predvsem olajšanje, da so se predstavniki gastronomskega sveta lahko ponovno srečali v živo, in pristno veselje, ko so se mnogi videli prvič po skoraj dveh letih. Akademija, ki sestavlja izbor 50 najboljših restavracij sveta (oziroma 100, kolikor je kljub imenu 50 Best dolg celotni seznam), lani namreč seznama ni objavila, saj se ji v času zaprtih restavracij, ko so se skoraj vsi bali za svoj obstoj, ni zdelo primerno podeljevati nagrade. Toda v Antwerpnu je bilo dolgega čakanja konec in na gala prireditvi so se res zbrali vsi – no, skoraj vsi, opazno je namreč manjkal večji del predstavnikov restavracij iz Azije, kjer covidni ukrepi ostajajo med najstrožjimi, vstop v države pa je še vedno pogojen z dolgimi hotelskimi karantenami.
Rasmus Kofoed, restavracija Geranium

Slavje Nome je bilo pričakovano – in zasluženo. Čeprav pionirka nove nordijske kulinarike šteje že 18 let (na novi lokaciji in z malce drugačnim konceptom pa stoji od leta 2018), Reneju Redzepiju uspeva potiskati meje – znova in znova, z vsakim menijem. Noma je več kot samo restavracija, kar je tudi eden od razlogov, da ostaja tako cenjena – je laboratorij inovacij, valilnica mladih talentov, poligon za učenje in glavni motor razvoja Köbenhavna v prvovrstno gastronomsko destinacijo. Pandemija je obstoj restavracije ogrozila, a je Redzepiju hkrati dala novi cilj, ki ga je razkril ob prejemu nagrade – postati najboljši delovni prostor. Cilj, ki je v vrhunskih restavracijah z brutalnimi delovniki pogosto skoraj nedosegljiv.
Noma
Tik za Nomo se je uvrstila njena tekmica iz danske prestolnice, prav tako s tremi Michelinovimi zvezdicami ovenčana restavracija Geranium, v kateri kuharski mojster Rasmus Kofoed ustvarja malce bolj klasično skandinavsko kuhinjo, na tretjem mestu pa je Asador Etxebarri v Baskiji. Victor Arguinzoniz, ki je hkrati prejel nagrado po izboru kolegov, v tem kultnem templju žara vse jedi ustvarja na ognju in dimu, pri čemer so glavni igralec res prvovrstne baskovske surovine.
Virgilio Martinez, restavracija Central in žena Pia Leon, letos dobitnica naziva "Best female chef".
Velik uspeh je slavila tudi Ana Roš s Hišo Franko, ki je v primerjavi z zadnjim seznamom, razkritim leta 2019 v Singapurju, napredovala za 17 mest, z 38. na 21. S tem je Hiša Franko tudi najboljša restavracija pod žensko taktirko, kar je novi odličen dosežek Ane Roš, za katero je bila pandemija prav tako težek preizkus. A nekako ji je uspelo izplavati iz nje močnejša, s še bolj dovršenim menijem, prenovljeno ekipo, dobičkonosnim projektom (izdelki za Tuš) in dvema Michelinovima zvezdicama.

Prvih 10 na seznamu 50 najboljših restavracij:
1. Noma (Köbenhaven)
2. Geranium (Köbenhaven)
3. Asador Etxebarri (Baskija)
4. Central (Lima)
5. Disfrutar (Barcelona)
6. Frantzen (Stockholm)
7. Maido (Lima)
8. Odette (Singapur)
9. Pujol (Ciudad de Mexico)
10. The Chairman (Hongkong)

Fotogalerija

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča