6 lahkih solat, ki slavijo pomlad

Gabrijela Vrbnjak 18.05.2019
foto: Pexels

Pri pripravi solat vključimo sezonske sestavine. Sveže in lahke solate nas bodo gotovo navdušile, kot tudi naše brbončice ter ohranjale našo energijo skozi vso leto.

Popečen koromač s svežimi šparglji

Če smo celo zimo nestrpno čakali na žar, lahko le-tega sedaj kar najbolje izkoristimo. Ko na žaru popečemo vso meso, popečimo nekaj koromača in sveže šparglje. Dodamo jih k rukoli, mladi špinači, svežim kumaricam in češnjevim paradižnikom. Za piko na i popecimo še koščke starega kruha.

foto: Unsplash

Motovilec z granatnim jabolkom

Poskusimo motovilec v solati malo drugače. Za sladkost bo poleg okisane solate z motovilcem poskrbelo granatno jabolko. Če smo bolj mesne sorte, lahko solati dodamo še popečeno meso, narezano na trakce.

Foto: Depositphotos

Kvinoja v solati

Žitaricam podobna kvinoja je pravo superživilo. Odlično se poda k oreščkom, sadju, pa tudi zelenjavi, vsebuje veliko beljakovin in ogljikovih hidratov, boleg tega je bogata z vlakninami ter številnimi vitamini in minerali. Naredimo si sladko-kislo verzijo: kvinoji dodamo češnjev paradižnik in koščke pomaranče.

Foto: Pexels

Testenine s papriko

Klasična, a vedno dobra izbira. Kuhane testenine, na koščke narezana paprika, sir in zabela iz majoneze ali jogurta. Dodajmo še rukolo ali peteršilj za nekaj zelene barve.

Foto: Pexels

Sladka zdrava eksplozija

Sadje in zelenjava skupaj v solati - zakaj pa ne? Vzemimo radič, zeleno solato, olive, skuhano cvetačo in dodajmo še jagode, borovnice, maline, jabolka ali katerokoli sadje po želji.

Foto: Pexels

Pršut z mlado špinačo

Rukola in mlada špinača sta stalnici lahkih solat. Popestrimo ju lahko s pršutom za nekaj slanosti, mozzarelo in za zanimivo kombinacijo dodajmo še koščke nektarin. Poleg omenjenih sestavin lahko uporabimo še naslednje priljubljene sestavine v lahkih solatah: losos, avokado, redkvice, kalčke, jajčka, papriko in zabelimo po želji z olivnim, bučnim oljem ali uporabimo jogurtov preliv.

foto: Pexels


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča