Ali vemo, kako se pravilno je sadje?

Klavdija Rupar 16.05.2020
pexels-photo-235294

Se poslužujete kakšne diete, jeste zdravo že celo življenje ali sploh ne pazite na hrano? Ne glede na vašo odločitev, živimo v svetu, v katerem smo ljudje vsaj enkrat v življenju preizkusili dieto. Obstajajo diete, ki so namenjene le hujšanju (najslabši pristop) in diete, ki privedejo do zdravega načina življenja (edini trajnostni pristop). Pri večini diet pa je zagotovo omejen vnos sladkorja. A kaj se tukaj zgodi s sadjem? 

Naravni bonboni, kot jih mnogi imenujejo, vseeno morajo biti del našega prehranjevanja. Korenito jih nikakor ne smemo izločiti iz prehrane, vsaj ne za daljša obdobja. Prvič, ker niso vsa sadja enaka, drugič, ker vsako sadje nima enakega glikemičnega indeksa. Obstaja tudi nekaj vrst sadja, ki so primerne tudi za ljudi z inzulinsko odpornostjo in nekaterami vrstami sladkorne bolezni. Enačba sadje = sladkor torej ni veljavna.

Sadje torej mora biti vključeno v vsak dolgoročni načrt prehrane iz več razlogov. Vsebuje namreč tudi vodo, vitamine, vlaknine in sadne kisline. Seveda pa to ne pomeni, da ga lahko zaužijemo preveč.

Kako torej pravilno jesti sadje?

- Ker vsebuje sladkor, sadja ne smemo jesti zvečer ali v neomejenih količinah. Bodimo zmerni in upoštevajmo nekaj preprostih pravil in sadje bo v skupini nezamenljive zdrave hrane. 

- S sadjem ne pretiravajmo - optimalna dnevna količina za zdravega človeka je med 300 in 400 grami. Ne jemljite tega dobesedno, ker skoraj kilogram jabolk ni isto kot kilogram grozdja.

- Pazimo na čas dneva. Sadje je najbolje zaužiti pred 17. uro in nikoli po obroku. Sadje ni sladica, ampak ga lahko obravnavamo kot nekakšno predjed, ki jo zaužijemo najpozneje eno uro pred glavnim obrokom ali še bolje kot prigrizek. 

- Kombinirajmo pametno  - odpravimo klasične kombinacije sadja in žitaric. Na žalost tudi razne sadne omake z mesom niso ravno najboljša ideja.

- Sadni sokovi niso tako zdravi kot sadje, saj ne vsebujejo vlaknin, ampak bolj prazne kalorije. Na primer srednje velika pomaranča v povprečju vsebuje 11-14 gramov sladkorja, 200 ml kozarec iztisnjenega pomarančnega soka pa vsebuje 22-24 gramov sladkorja. Boljša možnost so smutiji.

Sadja se torej ne smemo bati, seveda pa moramo tako kot pri vsej ostali hrani, tudi pri sadju paziti, da ga ne zaužijemo preveč.

Foto: Pexels


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča