Gurmanski vodič po italijanskih testeninah

Tina Lagler 26.08.2021
Pasta

Italija je namreč dežela, kjer so doma testenine vseh vrst, od dobro poznanih špagetov in polžkov do takšnih nenavadnih oblik ali takih, ki jih od regije do regije izdelajo ročno. Spoznajmo naše najljubše testenine pobliže in se sprehodimo po gurmanskem vodiču italijanskih testenin.

Vsaka od dvajsetih italijanskih regij ima zanjo značilno kulinariko, ki jo sooblikujejo podnebje, teren in nenazadnje zgodovina. V gorskem severnem predelu Piemonta bomo, denimo, našli tartufe in slastno kremasto gorgonzolo. Za rodovito osrednje območje Umbrije so značilni sušeno meso in aromatični paradižniki, na jugu Italije, Siciliji pa lahko uživamo v sočnih artičokah in pregrešno okusnih morskih sadežih. Prav te sestavine lahko uporabimo v omakah, ki se nadvse priležejo ob testeninah, ki so posebej oblikovane za določeno omako ter se tako z njo ujamejo na najboljši način. Prav zato so na različnih delih Italije ustvarili lastne oblike testenin, čeprav je prav njihovo poreklo tisto, ki pogostokrat zaneti spor med domačini.

Bigoli

Benečija, severna Italija
Bigoli so nekoliko bolj debeli špageti, podobni rezancem, ki so pogosto narejeni iz polnozrnate moke, masla in račjih jajc. Tako kot dolge in tanke testenine, se tudi ti odlično ujamejo z morskimi sadeži in omakami, pripravljenimi na osnovi smetane ali olja.

Bigoli. (Foto: Unsplash)

Strozzapreti

Emilija – Romanja, severna Italija
Ime strozzapreti izhaja iz legende o pohlepnih duhovnikih, ki so jim domačini to vrsto testenine podarili zato, da bi se z njo zadušili. Seveda je vse le legenda, strozzapreti se odlično podajo k lahkim omakam, kot je naprimer pesto.

Strozzapreti. (Foto: Unsplash)

Gigli

Toskana, osrednja Italija
Gigli bi lahko prevedli tudi kot lilije, saj prihajajo iz Firenc, kjer lilija krasi tudi lokalni grb. Zraven se bo prilegla sveža špinača ali katera druga sveža zelenjava.

Gigli. (Foto: Unsplash)

PREBERITE ŠE: Pica - zanimivosti, ki jih o tej kultni jedi še ne poznaš

Peresniki

Kampanija, južna Italija
Peresniki so tudi pri nas zelo priljubljeni, v italijanščini pa pomenijo 'pero', saj so zarezani pod kotom, ki spominja na nalivno pero. Če jih pripravimo z osvežujočimi paradižniki ali mesno omako, bomo zadeli terno.

Peresniki. (Foto: Unsplash)

Orecchiette

Apulija, južna Italija
Orecchiette ali ušesca v Apuliji tradicionalno postrežejo z brokolijem, sardoni, čilijem in česnom. Za prste obliznit!

Orecchiette. (Foto: Unsplash)

Izbor urednika