3 recepti z rižem ... ker riž ni samo rižota

Helena Peterlin 06.06.2021
citylife-51---kulinarika---slika-riz

Kampanjo po njihovem receptu, s katero so razkadili kuharsko rutino, pa je še dodatno začinil poljski režiser in direktor fotografije Jacek Szymanski. Vse recepte najdemo na spletni strani Zlato polje.

Mlečni riž z jagodami

Sestavine:

  • 200 g riža za domače jedi Zlato polje
  • 1 liter mleka
  • žlici sladkorja
  • 1 žlica masla
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja Dolcela
  • ščepec soli Maestro
  • 300 g svežih jagod oziroma jagodičevja po izbiri

Priprava: V kozico nalijemo mleko in jo postavimo na kuhalnik. Dodamo riž, maslo, sladkor, vaniljev sladkor in sol. Vse skupaj premešamo in na nizki temperaturi kuhamo, dokler zmes ne zavre. Pri rahlem vretju in občasnem mešanju kuhamo 25–30 minut, dokler ne nastane kremast mlečni riž. Ko je riž skuhan, ga odstavimo z ognja in razdelimo v skodelice. Medtem ko se riž ohlaja, operemo jagode in jih zrežemo na koščke. Po želji dodamo še borovnice, maline ali drugo jagodičevje. Jagode položimo na mlečni riž in se predamo njegovi kremasti strukturi. 

Riževa skleda

Sestavine:

  • 100 g riža Sant’ Andrea Zlato polje
  • 200 g tofuja
  • 1 žlička sezamovega olja 
  • 3 stroki česna
  • za palec svežega ingverja
  • 3 žlice sojine omake 
  • 1 pest rdečega zelja
  • 1 srednje velik korenček 
  • 1 mlada čebula
  • 1 rdeči čili
  • 1 jajce
  • 1 ščepec sezama Natura

Priprava: V slani vodi po navodilih z embalaže skuhamo riž Sant’ Andrea in ga odcedimo. V ponvi na sezamovem olju na hitro popražimo na drobno narezan česen in nariban sveži ingver. V ponev dodamo sojino omako, vse skupaj kuhamo eno minuto in nato odstavimo, da se nekoliko ohladi. V vmesnem času tofu narežemo na manjše kocke. Ko se omaka ohladi, v njej približno 15 minut mariniramo tofu. Medtem narežemo zelje, korenček in mlado čebulo. Na vroči ponvi nato popečemo tofu, v drugi ponvi pa jajce na oko. Ko imamo vse pripravljeno, sestavine zložimo v višjo skledo, eno ob drugo. Na dno sklede najprej nadevamo riž, nato postopoma dodajamo zelenjavo in tofu. Za piko na i na vrh dodamo še jajce, vse skupaj posujemo s sezamom in okrasimo z nekaj rezinami čilija.

Španska paelja

Sestavine:

  • 500 g riža Arborio Zlato polje
  • 6 piščančjih beder 
  • 500 g svežih dagenj 
  • 200 g kozic
  • 1 večji ligenj
  • 1 velika čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 l piščančje jušne osnove
  • 1 dl domače paradižnikove mezge 
  • 1 ščepec žafranike Maestro
  • 1 ščepec kurkume Maestro
  • 1/2 rdeče paprike
  • 1 pest stročjega fižola 
  • 125 g graha
  • 1 žlica oljčnega olja 
  • sol in poper Maestro 
  • 1 pest peteršilja

Priprava: Najprej očistimo školjke, na manjše koščke narežemo piščančje meso in ligenj, sesekljamo čebulo in česen ter narežemo papriko. Žafraniko potolčemo in namočimo v vodo. Nato v ponvi z ognjevarnim ročajem na oljčnem olju popražimo sesekljano čebulo in piščančje meso. Ko je meso zlatorumene barve, mu dodamo na drobno narezana česen in papriko.
Na hitro popražimo, da česen zadiši, nato pa dodamo še žafranovo vodo, kurkumo in poper.
Ko se meso lepo prepoji z začimbami, jedi dodamo riž, grah, paradižnikovo mezgo in zalijemo s piščančjo jušno osnovo. Solimo in kuhamo, dokler riž ni skoraj gotov. Pečico segrejemo na 250 stopinj Celzija in vanjo za 5–10 minut damo ponev s paeljo. Medtem očiščene dagnje položimo v kozico, prilijemo za centimeter vode in kuhamo pokrite 5 minut. Na olju na hitro popečemo še kozice in lignje, pri čemer pazimo, da jih ne prepečemo. Ponev vzamemo iz pečice, ji primešamo morske sadeže, paeljo posujemo s svežim peteršiljem in nemudoma postrežemo.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča