Hrana, ki nam bo dala več energije kot kava

Klavdija Rupar 26.11.2018
Unsplash

Za vse, ki zjutraj zgodaj vstajamo, je močna kava nekaj, brez česar ne moremo preživeti dneva, saj nas zbudi, nam povrne energijo in nas poživi, da se lažje spopadamo z delom in vsakodnevnimi aktivnostmi. Jutranji ritual, ki vsebuje kavo je običajen po vsem svetu, popoldanska kava pa nam pomaga, da zaključimo z delom in nam povrne moč, da se po službi podružimo s sodelavci. A poleg kave obstaja kar nekaj bolj zdravih jedi, ki nas prav tako napolnijo z energijo. Z njimi pa se tudi izognemo pitju kave, ki lahko povzroči hitrejši srčni utrip in nespečnost.

Smuti

Smutiji so odlični za vse tiste, ki se nam zjutraj mudi in nimamo časa za pripravo hrane ali kuhanje obroka. Na družbenih omrežjih lahko najdemo več sto receptov, ki vsebujejo ogromno različnih kombinacij sadja in zelenjave ter so ob enem polni hranil. Če hočemo dvigniti naš nivo energije, v prehrano vključimo grški jogurt za proteine, špinačo za vitamine, banane in lanena semena. Da bomo normalno zbujeni, dodajmo proteinski prah.

Foto: Unsplash

Jajca

Jajca so bogata s proteini in vam bodo dala energijo, ki jo potrebujete zjutraj. Proteini nam dajo energijo in naše telo varujejo, saj nam pomagajo ohranjati mišično maso. Če za zajtrk nimamo časa, si lahko jajca skuhamo že večer prej.

Foto: Unsplash

Grški jogurt in gozdni sadeži

Grški jogurt je v zadnjem času postal izredno priljubljen, v trgovinah pa lahko najdemo več različnih vrst. Najbolje da izberemo klasičen, navaden grški jogurt, saj ne vsebuje veliko sladkorja. Namesto sadnih jogurtov raje dodajmo gozdne sadeže, ki so polni vitaminov. Takšna kombinacija nas bo osvežila in dvignila nivo energije. Dodamo lahko še žlico medu ali agavinega sirupa.

Foto: Pexels

Doma narejene energijske kroglice

Zakaj bi hrano kupovali v trgovini, če si jo lahko pripravimo doma? Energijske kroglice so idealen prigrizek, ki nam bo pomagal pri pridobivanju energije. Za pripravo potrebujemo naslednje sestavine, ki jih imamo v kuhinji:

  • Ovsena kaša
  • Čija semeni
  • Oreščki
  • Čokoladni čips
  • Maslo
  • Suho sadje

Vse te sestavine zmešamo skupaj in naredimo kroglice, ki jih lahko jeste kadarkoli in kjerkoli.

Foto: Unsplash

Humus

Fižol, leča in salsa so sestavine, s katerimi lahko naredimo nešteto zanimivih jedi. Če si želimo zdravega prigrizka, ki nam bo dal ogromno energije, se naučimo pripraviti humus. Mešanica salse in začimb je odličen dodatek k kosilu. Kremasti mešanici lahko dodamo tudi kumare, korenje ali dodatne začimbe.

Foto: Unsplash

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča