Katerih 5 vinskih kozarcev morate nujno imeti doma?

CITYLIFE 19.11.2020
kozarci

In, ker med strastnimi vinskimi poznavalci velja, da vino nikakor ni zgolj alkoholna pijača, marveč napitek bogov, je prav, da tudi doma, ko postrežemo s to žlahtno pijačo, le-tej namenimo ustrezno spoštovanje in jo zaužijemo na način, ki omogoča kar najkakovostnejše doživetje. Pri tem je prava izbira kozarcev ključnega pomena.

Kozarci s svojo obliko namreč bistveno vplivajo na razvoj okusa, način zaznavanja pijače, pa tudi na samo teksturo vina.

Kozarci za rdeče vino

Kozarci za rdeča vina so večji, visoki, z odprtim zgornjim delom, razmerje med višino in širino znaša dva proti ena. Opisana oblika kozarca vinu omogoča, da je v stiku s steklom na večji površini kot pri drugih kozarcih, zaradi česar pride do izraza vsa kakovost vina. Široko odprto ustje kozarca lajša kroženje zraka po kozarcu, posledično pa se začno hitreje razvijati arome, okus vina pa postane še bogatejši. V kozarce za rdeča vina lahko poleg teh postrežemo tudi vsa macerirana vina, tudi bela. Temperatura, pri kateri je priporočljivo postreči rdeča vina, je od 16 do 18 stopinj.

Kozarci za belo vino

Kozarci za belo vino so v primerjavi s kozarci za rdeča vina manjši po prostornini, njihovo ustje je ožje, prav tako so nižji. Zaradi opisane oblike bomo arome, ki so pri belih vinih lahkotnejše kot pri rdečih, lažje zaznali. Je pa pri kozarcih za belo vino pecelj daljši, med drugim tudi zato, da toplota dlani ne bi prehitro prehajala v vino. Bela vina namreč strežemo nekoliko bolj ohlajena kot rdeča: idealna temperatura postrežbe je od 8 do 12 stopinj.Kozarci za penino

Kozarci za penino so še ožji in tanjši od kozarcev za belo vino. Zaradi edinstvene oblike so ti kozarci znani tudi kot »tulipančki«. Oblika kozarcev penečim vinom omogoči, da razvijejo tako imenovano »verižico« - mehurčke, ki z dna kozarca potujejo proti vrhu v obliki »verižice«. Bolj kot je verižica bistra in manjši kot so mehurčki, bolj je kakovostno naše peneče vino. V kozarce za penino strežemo sveže penine ter sveže šampanjce, najprimernejša temperatura postrežbe pa znaša od 4 do 7 stopinj.

Dekanter

Za vse tiste, ki vas skrbita okus in videz vin, ki jih ponujate svojim gostom, velja, da v vaši kuhinji nikakor ne sme umanjkati dekanter oz. karafa. Gre za posodo specifične oblike, namenjeno prezračevanju vin ter ločevanju usedlin od tekočine. Dekantiramo vsa starejša, arhivska vina, macerirana vina, pa tudi vina, ki so dalj časa odležela v sodih (tudi bela).Kozarci za vodo

Seveda moramo obvezno ob vsakem vinu postreči tudi s kozarcem vode. Postrežbi vode so namenjeni posebni kozarci, ki se od dna proti vrhu ožajo, a imajo še vedno dovolj veliko ustje v primerjavi z vinskimi kozarci.

Ne glede na to, ali se boste odločili za rdeče vino (priporočamo Modro frankinjo vinske kleti Zlati grič), belo (preizkusite Sauvignon vinske kleti Zlati grič) ali penino (že poznate letos večkrat nagrajeno belo Konjiško penino vinske kleti Zlati grič), dejstvo ostaja, da boste izbrano vino lahko doživeli v vsem njegovem bogastvu le, če ga boste pili iz pravega kozarca.  


www.zlati-gric.si 

Izbor urednika