Pohod slovenskih brezalkoholnih žganjic

Helena Peterlin 28.01.2022
foto-7vera

V zadnjih letih je trg brezalkoholnih pijač zabeležil neverjetno rast, pri čemer so najprej prednjačili ponudniki piva, vse bolj priljubljen svetovni trend pa postajajo tudi brezalkoholne žgane pijače. In prav v tem segmentu navdušuje slovenska destilarna Vera Spirits, kjer nadaljujejo nizanje mednarodnih uspehov, saj so svojo zbirko odličij s prestižnih ocenjevanj na začetku leta dopolnili še s tremi nagradami priznane publikacije The Spirits Business. Po odličnih odzivih iz tujine svoje moči zdaj intenzivneje usmerjajo tudi na slovenski trg, kjer želijo domačim uporabnikom približati svet kompleksnih okusov in arom, v katerih lahko uživajo brez učinkov in omejitev, ki jih prinaša alkohol.

Za destilarno Vera Spirits stoji dvojec Luka Nagode in Urška Dvoraček, ki sta skupaj spisala že dve uspešni kulinarični zgodbi – okrepčevalnico Luda in picerijo Trappa. Leta 2019 sta z namenom proizvodnje džina in ruma v Ljubljani vzpostavila destilarno, nato pa se hitro preusmerila v inovativno proizvodnjo izključno brezalkoholnih žganih pijač. "Za brezalkoholno pot smo se odločili, ker nam je predstavljala izjemno vznemirljiv izziv. To je neraziskano področje, še polno neizkoriščenega potenciala, kjer si resnično lahko damo duška z eksperimentiranjem. S tem pa ljudem ponudimo alternativo in pokažemo, da za zabavo, druženje in okusne pijače ne potrebujejo vedno alkohola," pojasni Luka Nagode.
Luka Nagode

Kot rad poudari, je na svetu več ljudi, ki ne pijejo alkohola, kot tistih, ki ga. Tudi sicer se med pivci alkoholnih pijač v zadnjem času krepi trend zmernejšega pitja ter t. i. "treznega raziskovanja" (sober curiosity), v skladu z bolj zdravim načinom življenja pa je poudarek namenjen uživanju v okusih, in ne pitju z namenom alkoholiziranosti. To dejstvo podpirajo številne tuje raziskave in napovedi globalnih trendov, navsezadnje pa tudi podatki najstarejšega ocenjevanja vin in žganih pijač International Wine & Spirit Competition. Ti namreč kažejo, da je število prijav v kategoriji brezalkoholnih pijač in pijač z nizko vsebnostjo alkohola v letu 2021 naraslo za skoraj 400 odstotkov v primerjavi z letom prej. In prav na zadnjem ocenjevanju IWSC je v tej hudi konkurenci destilarna Vera Spirits osvojila tri medalje. Odličja so v letu 2021 osvojili še na ameriškem ocenjevanju Bavarage Tasting Institute in južnoafriškem ocenjevanju Aurora International Taste, letošnje leto pa so zmagoslavno začeli s tremi nagradami The Spirit Business, saj so prejeli zlato medaljo za Aperitivø Classicø in srebrni medalji za Aperitivø Herbal in Aromaticø.

Sodobna alkimija – žganjekuha brez alkohola
Pot brezalkoholnih žganjic se v destilarni Vera Spirits začne s skrbno izbiro kakovostnih lokalnih sestavin – od različnih rastlin, nabranih ob točno pravem trenutku, do izvirske vode iz Kamniško-Savinjskih Alp. Razvoj receptur in postopkov je prilagojen posameznim sestavinam, s preučevanjem katerih poiščejo optimalne pogoje za destilacijo oziroma pridobivanje želenih aromatičnih spojin.

"Uporabljamo različne metode pridobivanja arome, odvisno od rastlinskih sestavin in profila okusa, ki ga poskušamo doseči. Naši primarni metodi sta parna destilacija (ekstrakcija) in maceracija (infuzija). Destilacija s paro je popolna metoda za našo linijo žganih pijač, pri maceriranju pa se igramo z različnimi spremenljivkami, kot so čas, temperatura in sestavine, da uravnotežimo okus (grenkoba, sladkost, trpkost, slanost, umami). Maceracija je tako ključna za našo linijo aperitivov," razloži Zala Gomboc, vodja operative in razvoja pri podjetju Vera Spirits.

Zala Gomboc

Čeprav je sama proizvodnja podobna kot pri klasičnih žganih pijačah, gre vendarle za povsem nove postopke, zato ekipa pri svojem delu sodeluje tudi z znanstveniki. Z združevanjem znanja, izkušenj in neusahljive želje po eksperimentiranju jim je uspelo doseči harmonijo med aromami ter ustvariti brezalkoholne destilate, ki po okusu povsem parirajo originalnim žganim pijačam. Trenutna ponudba destilarne obsega štiri brezalkoholne destilate, ki so namenjeni mešanju za koktajle, razvili pa so tudi prvi brezalkoholni aperitiv, grenčico, ki je namenjena pitju kot samostojna pijača z ledom.

Trend, ki mu je vredno slediti
Brezalkoholni džin in preostale "žganjice" Vera niso zgolj alternativa, temveč zgodba, ki dokazuje, da dobri koktajli in mešane pijače ne potrebujejo alkohola. Predvsem pa znamka verjame, da za uživanje v dobri družbi ne potrebujemo posledic, ki jih prinaša jutro po pestri alkoholni noči. <


"Zavedamo se, da naša družba različna praznovanja in priložnosti rada povezuje z alkoholom. Do zdaj tisti, ki alkohola ne uživajo, niso imeli prav veliko možnosti glede izbire pijače, pogosto pa so bili tudi izključeni iz socialnega dogajanja. Nekaterim je celo nerodno nazdraviti brez alkohola. Moč naših izdelkov je zato v vključevanju, ki jo prinaša tistim, ki jim alkohol v danem trenutku ni primarna izbira. Produkti Vera so s svojim 'odraslim' okusom namenjeni uživanju in razvajanju – v prefinjenih mešanih pijačah in lepih kozarcih. Z njimi lahko nazdravite in uživate brez skrbi in slabe vesti, tudi za zajtrk," še doda Luka Nagode

Brezalkoholne žgane pijače Vera Spirits so na voljo na njihovi spletni strani, pri njihovem slovenskem distributerju Evino ter izbranih trgovskih verigah. 

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča