Pozabite na matcho, čas je za hojicho

Klavdija Rupar 25.06.2021
b89ae6efddaaf851d979c108465943ca.jpeg

Skoraj zagotovo ste že poskusili matcho, za katero je značilen svetlo zelen pigment, ki prihaja iz listov zelenega čaja. Hojicha pa je njena manj poznana "sestrica", prav tako narejena iz zelenega čaja. 

Kakšne so podobnosti in razlike med matcho in hojicho?

Kaj sploh je hojicha?

Tako kot matcha je tudi hojitcha vrsta japonskega zelenega čaja, ki jo ljudje pijejo namesto kave ali po večerji. Gre za pražen napitek, kar pomeni, da je za razliko od zelene matche bolj rdečkasto rjave barve.

Kakšna je razlika med hojicho in matcho?

Matcha in hojicha se razlikujeta v treh stvareh: pripravi, vsebnosti kofeina in okusu. 
Največja razlika med njima je, da je matcha na volji v prašku, ki nastane z mletjem listov zelenega čaja. Hojicha pa je postrežena v obliki lističev čaja ali zmleta, narejena pa je iz listov zelenega čaja in njegovih steblov.
Matcho lahko primerjamo s kavo, saj ima visoko vsebnost kofeina (nekje 70 mg kofeina na skodelico). Hojicha ima kofeina precej manj (nekje 10 mg na skodelico), kar pomeni, da je bolj primerna za večerne ure. Matcha je bolj grenka, hojicha pa je bolj sladka in ima okus po oreščkih.

Kakšne so prednosti hojiche?

Zmanjšuje stres, saj zeleni čaj vsebuje teanin, ki naj bi pomagal pri tesnobi. Poleg tega vsebuje ogromno antioksidantov, ki telo varujejo pred prostimi radikali. Ena izmed prednosti pa je tudi, da pospeši metabolizem. Pražen zeleni čaj naj bi namreč pomagal pri pospeševanju metabolizma in povečal kroženje krvi.


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča