PROSECCO ASTORIA – MEHURČKI ZA VSAKO PRILOŽNOST

CITYLIFE 29.12.2021
astria-venice-collection2

Prosecco je peneče vino z zaščitenim geografskim poreklom, značilno za sever Italije. Najboljše steklenice prihajajo s področja Coneglian-Valdobbiadene, ki je od leta 2019 tudi na seznamu Unescove naravne in kulturne dediščine.

Osnova za prosecco je sorta glera, proizvaja pa se po charmat ali tankovski metodi. Prosecco je zabavno in lahko vino, ki ga odlikujejo elegantne sadne arome, prefinjeni mehurčki in izjemna harmoničnost. Prosecco je odraz zemlje, na kateri je zrasel ter ljudi, ki ga pridelujejo in negujejo.

Vinska klet Astoria navdušuje s kvaliteto in paleto različnih proseccov v vseh najprestižnejših legah. Linija proseccov Venice collection je našla svoje korenine v zgodovini, kulturi in tradiciji. Oblika steklenice se zgleduje po mestnem tlorisu beneškega arsenala in je poklon Beneški republiki. Njeno unikatnost takoj prepoznamo tudi v rokah zmagovalcev kolesarske dirke Giro d’Italia ali domačega Maratona Franja, ki ju v Astoriji podpiramo že vrsto let.

Oblika steklenice se zgleduje po mestnem tlorisu beneškega arsenala in je poklon Beneški republiki.

Prosecco za vsako priložnost
V liniji Venice collection najdemo prosecce, ki prihajajo iz različnih leg, so različnih sladkornih stopenj, specifičen karakter pa jim dajejo tudi tipične avtohtone sorte. Zato pri Astoriji lahko zares najdete najboljši prosecco za vsako priložnost.

Galíe Prosecco DOC Treviso je svoje ime dobil po beneških galejah. Grozdje za DOC Treviso prihaja izključno iz vinogradov v okolici mesta Treviso, ki je zgodovinskega pomena za pridelavo prosecca.

Gaggiandre Prosecco DOC Treviso BIO je poimenovan po največji beneški ladjedelnici svojega časa. Tako Galie kot Gaggiandre sta extra dry, kar je najbolj tipična sladkorna stopnja za prosecco.

Najznamenitejši so prosecci s področja Conegliano-Valdobbiadene. Corderie Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG extra dry je poimenovan po beneški izdelovalnici vrvi, simbolu industrijskega razvoja mesta in je naš najbolj tipičen predstavnik družine proseccov.

“Grand Cru” med prosecci je mikro lokacija Cartizze, kjer se Astoria pohvali tudi z lastnim vinogradom. Arzana Superiore di Cartizze dry je drugo ime za sloviti beneški arsenal, z značilnimi bogatimi aromami in prefinjeni mehurčki in je ponos kleti Astoria, saj se že vrsto let zapored ponaša z nazivom najboljšega prosecca po izboru italijanskega združenja somelierjev.

Fano Asolo Superiore DOCG extra brut je v svoji svežini najbolj atipičen, a nič manj pomemben prosecco. Prihaja s strmih in višje ležečih pobočij gričevnatega področja Asolo. Je eden izmed prvih extra brut proseccov, katerih pridelava je v konzorciju Asolo dovoljena od leta 2014, v Valdobbiadene DOCG pa jih poznamo šele od leta 2019.

Velére Prosecco DOC Rosé extra dry je zvrst glere in modrega pinoja z elegantnimi pink odsevi in prefinjenimi aromami, poimenovan po beneških izdelovalkah jader. Rose prosecco je novost, ki je luč sveta prvič ugledala letošnjo jesen, Astoria Velére pa prvi rosé prosecco pri nas.

Vsi prosecci Astoria so V Sloveniji ekskluzivno na voljo na prosecco.si in www.okusiitalije.si 

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika