Recept - čokoladna potica

Klavdija Rupar 26.12.2021
poticadepositphotos315371146l

Si predstavljate božič in novoletne praznike brez potice? Jaz si jih vsekakor ne. Potica je postala tako tradicionalna jed, da jo večina slovenskih družin postreže ob božični večerji in ob velikonočnem zajtrku. Najbolj znana je zagotovo orehova potica, priljubljeno pa so tudi pehtranova, kokosova in makova.

Danes pa bomo predstavili recept za čokoladno potico, ki jo le redko kdo pozna.

Sestavine:

  • 1 1/2 čajne žličke aktivnega suhega kvasa
  • 1/4 skodelice belega sladkorja
  • 1/4 skodelice mlačnega mleka
  • 1 skodelica zmehčanega masla
  • 6 rumenjakov
  • 1 1/3 skodelice mleka
  • 5 skodelic večnamenske moke
  • 1 čajna žlička soli

Za nadev:

  • 14 dag margarine ali stopljenega masla
  • 3 rumenjaki
  • 14 dag sladkorja
  • vanilijev sladkor
  • 14 dag stopljene čokolade
  • 3 beljaki 
  • 50-60 dag lešnikov
  • rum za okus

Priprava: V manjši posodi zmešate kvas, čajno žličko sladkorja in tri jedilne žlice moke ter toplo mleko. Dobro premašate in pustite stati 10 minut, da nastane kremasta masa.

V veliki posodi zmešate maslo s preostankom sladkorja. Enega za drugim dodate rumenjake in za vsakim maso dobro premešate. Nato dodate že pripravljeno mešanico, preostanek masla, štiri skodelice moke in soli ter dobro zmešate. Dodajte še preostanek moke, najprej eno polovico in nato drugo polovico, vmes pa dobro premešajte. 

Testo nato premaknite na pomokano površino in ga dobro pregnetite, da postane mehko in elastično. Veliko posodo naoljite in notri položite naoljeno testo. Pokrijte z vlažno krpo in ga pustite eno uro, da vzhaja.

Nadev: V posodi najprej zmešate stopljeno maslo ali margarino ter stopljeno čokolado, v drugi posodi pa rumenjake, vanilijev sladkor in sladkor. Nato vse to zmešate skupaj, dodate lešnike in rum za okus. Posebej naredite sneg iz beljakov, ki ga počasi vmešate v že pripravljeno mešanico.

Ko imate nadev in testo pripravljeno, prižgite pečico na 175 stopinj Celzija, testo položite na mizo in ga razvaljate. Nato ga namažite s čokoladnim nadevom in zavijte v rolice in položite v pekač za potico.

Potico pečite 60 minut na 175 stopinjah Celzija.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča