Recept - Osvežilni ledeni čaji za vroče poletje

CITYLIFE 31.07.2021
pexels-photo-109275

Večina pripravljenih sokov, ki jih kupujemo v trgovinah, sicer obljublja instantno osvežitev, a so mnogi izmed njih tudi izjemno sladki, zato vam spodaj ponujamo dve različici, ki jih lahko z nekaj preprostimi koraki pripravimo tudi doma in se posladkamo brez pretiranih količin dodanega sladkorja. Za najboljše rezultate priporočamo uporabo svežih ali nepakiranih posušenih listov in cvetlic, saj bodo spustili več okusa in arome kot tisti iz vrečk.

Recept - ledeni čaj z okusom hibiskusa in šipka potrebujemo:

  • četrtino skodelice posušenih cvetov in listov hibiskusa (ali okoli 10 že pripravljenih vrečk)
  • 4 skodelice vrele vode
  • skodelica svežega šipkovega soka
  • 4 skodelice mrzle vode
  • 1 ekološko pridelana limona
  • Priprava:

Kot običajno za pripravo čaja segrejemo vodo do vretja in jo prelijemo čez posušene liste čaja. Pri vseh čajih, ki ne vsebujejo teina, lahko počakamo od 5-10 min, da se dodobra namočijo, in jih precedimo ali odstranimo vrečke. Ko se pripravljeni čaj ohladi mu dodamo sok svežega šipka in preostanek mrzle vode na koncu dodamo še rezine ekološko pridelane limone in vse skupaj postavimo v hladilnik, da se sestavine dodobra prepojijo in čaj ohladi.  Osvežilna pijača lahko ob pravilnem shranjevanju v hladilniku stoji do enega tedna.

PREBERITE ŠE: Recept - najboljši smoothie tega poletja

Recept - Zeleni čaj z meto in sakejem

  • 2/3 skodelice svežih listov mete
  • šestino skodelice posušenih listov zelenega čaja (ali okoli 6 vrečk)
  • 2- 3 žlice medu
  • 6 skodelic vrele vode
  • 1 ekološko pridelana limona za okras
  • 2 skodelici sakeja (za brezalkoholno različico zadnji korak izpustimo)

Foto: carebodyhair.com

Priprava:

Združimo večino svežih listov mete (nekaj jih pustimo za okrasitev na koncu) s posušenimi listi čaja in medom ter jih prelijemo z vrelo vodo. Po priporočenem času, ki ga izbrani zeleni čaj potrebuje (običajno ne več kot 5 min), vse skupaj dobro precedimo in ožamemo. Ohladimo v hladilniku in postrežemo v kozarcih, v katere smo predhodno postavili nekaj ledu, tretjino kozarca napolnimo s sakejem (za brezalkoholno različico ta korak izpustimo, dolijemo prijetno ohlajeni čas, okrasimo z rezinami limone in preostankom svežih listov mete in uživamo v odličnem in osvežujočem ledenem čaju.

Foto: pexels.com

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča