Recept - pica napolitana

Klavdija Rupar 12.05.2020
pizza

Skorajda ne poznam človeka, ki ne bi maral Italije in njenih krasnih jedi. V trenutni situaciji, ko res ne vemo, kdaj bomo lahko naslednjič obiskali to krasno državo, njene prijazne ljudi in ponovno poskusili njihove okusne jedi, je najbolj primerno, da si del Italije pričaramo kar doma. Zato imamo danes za vas pripravljen recept za pravo pico napolitano.

Sestavine (testo):

  • 500 gramov večnamenske moke
  • 8 gramov aktivnega kvasa
  • 7 gramov soli
  • 1 ¼ skodelice + 3 jedilne žlice tople vode
  • 1 jedilna žlica olivnega olja

Sestavine (paradižnikova omaka):

  • 420 gramov paradižnikov
  • 1 jedilna žlica ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 manjši česen
  • ½ čajne žličke suhega origana
  • ½ čajne žličke soli

Sestavine (pica):

  • testo za pico 
  • paradižnikova omaka
  • 84 gramov mocarele
  • sol
  • 2 lista bazilike
  • zdrob

PRIPRAVA TESTA:

V posodi zmešamo moko, sol in kvas. Mešamo toliko časa, da se sestavine normalno skombinirajo med seboj. Dodamo vodo in olivno olje ter mešamo toliko časa, da dobimo obliko testa. Položimo testo na pomokano površino. Testo dobro zgnetemo s palcem in ga oblikujemo v kroglo. Nadaljujemo z gnetenjem naslednjih osem minut, da postane še bolj gladko in raztegljivo. Če je zelo pacasto, dodamo še malo moke.

Ko končamo z gnetenjem, testo razdelimo na tri enake dele. Vsak del oblikujemo v kroglo, nato pa vsako kroglo navlažimo z olivnim oljem. Vse dele testa pokrijemo z brisačo in pustimo, da vzhajajo. To traja nekje med 45 minut in eno uro. Testo lahko uporabimo takoj, še boljši pa je, če ga pustimo v hladilniku dva do tri dni.

PRIPRAVA PARADIŽNIKOVE OMAKE:

Česen narežemo na manjše koščke, nato pa vse sestavine zmešamo v mešalniku.

PRIPRAVA:

Najprej pripravimo testo in vmes, ko ga pripravljamo v pečico položimo pica kamen ter pečico segrejemo na 260 stopinj Celzija. Pripravimo paradižnikovo omako. Mocarelo narežemo na manjše koščke. Če je mocarela zelo mokra, jo za 15 minut položimo na papirnato brisačko in nežno popivnamo, da odstranimo odvečno vlago. Ko je pečica pripravljena, testo raztegnemo na okroglo obliko in namažemo paradižnikovo omako ter čez položimo mocarelo. Če mocarela ni dovolj slana, malenkost posolimo.  Če pico pečemo v navadni pečici,  liste bazilike dodamo na koncu, če jo pečemo v krušni peči, jih dodamo pred pečenjem.

Pico položimo na pica kamen in pečemo toliko časa, da se sir raztopi oz. okoli 7 minut v navadni pečici ali 1 minuto v krušni peči. Pico razrežemo na koščke in postrežemo.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča