Teden restavracij: ”Izberi. Rezerviraj. Uživaj!”

CITYLIFE 29.09.2020
teden restavracij

Jesenski Teden restavracij 2020 bo od 9. do 18. oktobra. Cena menijev bo 19 evrov, v najboljše ocenjenih restavracijah (3 in 4 srčki) pa bo tako kot spomladi cena (lahko) 25 evrov. Tudi na jesenskem Tednu restavracij bo sodelovalo več kot 100 najboljših slovenskih gostiln in restavracij, med njimi bo prvič sodelovalo sedem restavracij. Med sodelujočimi restavracijami jih je kar 30 iz Michelinove izdaje slovenskega vodiča. Vse, vključno z večjo razdaljo med mizami in masko v vsaki torbici, je pripravljeno na: ”Izberi. Rezerviraj. Uživaj!”V spomladanski akciji, ki jo je karantena zaradi novega koronavirusa z začetka prestavila na konec pomladi, je bilo število gostov spomladansko rekordno in je prvič doseglo številko 50 tisoč. Ker pa je jesenska akcija vedno še bolj množična, lahko v letu 2020 pričakujemo novi rekord obiskanosti Tedna restavracij - več kot 100 tisoč gostov! In to ob spoštovanju vseh zaščitnih ukrepov in upoštevanju večje razdalje med gosti! Čeprav so omejitveni ukrepi zmanjšali število miz in stolov v gostinskih lokalih, to ni zmanjšalo skupnega števila obiskovalcev (spomladanskega) Tedna restavracij. V teh letih so namreč gostje Tedna restavracij spoznali, da se dobro ne je le v restavracijah z zvezdicami, kapami in srčki, temveč v vseh restavracijah, ki sodelujejo v najbolj okusnem Tednu leta.Uroš Mencinger, selektor Tedna restavracij: ”Ni potrebno izbirati, temveč le izbrati … Teden restavracij je že izbor najboljših, zato se je potrebno odločiti le, katere boste obiskali tokrat. To pa najboljše naredite preko spletne strani Tedna restavracij (www.tedenrestavracij.si) ali iskalnika najboljših slovenskih gostiln Izbor okusov (www.vivi.si), ki za TR ocenjuje sodelujoče restavracije.”

Slovenski chefi jeseni svojim gostom v desetih najbolj okusnih dneh leta ponujajo v okušanje kulinarično prihodnost, a tako, da bodo povezali tradicijo in sodobnost. Uroš Mencinger: ”Vrhunska kakovost mora črpati iz bogate tradicije, hkrati pa ne sme obstati v preteklosti, temveč mora tradicijo nadgrajevati. S poudarjanjem in povezovanjem tradicije in sodobnosti želimo poudariti, da sta v sodobni prehrani enako pomembna oba elementa.Dosedanji poudarki, ki so postali stalnica: 2015 lokalno in ustvarjalno (kreativna uporaba lokalnih sestavin pri sestavljanju menijev TR); 2016 prezentacija jedi (naj jejo tudi oči); 2017 prijazno do narave (vpliv sonaravnosti na kreiranje menijev TR); 2018 pozdrav iz kuhinje (meni TR se začne s chefovo dobrodošlico); 2019 vinska spremljava (slovenska vina in vinarji na Tednu restavracij).

V slovenskem Tednu restavracij, ki promovira vrhunsko slovensko kulinariko, sodelujejo najboljše slovenske restavracije in chefi, ki dvakrat letno - spomladi in jeseni - v desetih dneh najokusnejšega tedna leta v svojih restavracijah predstavijo svoje znanje v treh hodih in po prijazni ceni - 19 evrov. S tem slovenski gostinci nagradijo svoje stalne goste za njihovo zvestobo in povabijo nove, da spoznajo vrhunsko kulinariko, ki ni nujno, da je vedno draga.

Prvič v jesenskem Tednu restavracij sodelujejo:

  • Džungla Gastrobar, Koper
  • Fink&Situla, Novo Mesto
  • Gostilna Jež, Jagnjenica
  • Remi’s Place, Ljubljana
  • Restavracija Putr, Trzin
  • Restavracija Lipa, Kranjska Gora
  • Vila Bled, Bled

Več na vivi.si

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča