Tovarna piva Lobik - pivovarska zgodba mladih Mariborčanov

Lana Bauman 19.12.2018
Lobik

Leta 2008 so tako v domači garaži prvič varili svoje pivo in začeli nabirati znanje in izkušnje: “Trajalo je šest let, da smo ustvarili svoj prepoznavni okus,” se začetkov spominja Alen Zarič, vodja tovarne piva Lobik.

Pivo je postajalo vse bolj kvalitetno in okusno, zato so zbrali pogum in začeli pisati zgodbo tovarne piva Lobik, ki je bila letos na portalu pivopis.si po izboru žirije razglašena za najboljšo Craft pivovarno v Sloveniji. “Vedeli smo, da delamo kvalitetno pivo in da imamo drugačno filozofijo kot drugi pivovarji. Nam denar ni bil pomemben. Želeli smo delati res dobro pivo in v nasprotju z ostalimi smo bili veseli tudi kritik,” pove Zarič.

Foto: FB/ Lobik Brewery

Tovarna piva Lobik še zmeraj zagovarja kvaliteto pred kvantiteto, kar je eden izmed razlogov, da ostajajo med manjšimi proizvajalci piva. Razvijajo se postopoma. “Nad manjšimi količinami imamo več nadzora, hitreje se učimo in varimo boljše pivo. Naši največji sodi so 500-litrski in za večje količine moramo pivo variti večkrat, medtem ko velike pivovarne to počnejo v ogromnih sodih. Z vsako novo pripravo piva nabiramo izkušnje in znanje,” pojasni sogovornik.

Kvaliteta piva Lobik se kaže v svežini in pakiranju. Njihovo pivo je zmeraj sveže, za shranjevanje uporabljajo pločevinke. Tako obvarujejo pivo pred svetlobo in kisikom, ki uničujeta okus. Vsa boljša piva imajo shranjena v pločevinkah, v steklenice ga točijo izjemoma. “V steklenici imamo eno vrsto hmeljnega piva. Pri tem uporabljamo sveži slovenski hmelj, ki ohranja okus dlje časa. Stekleničimo tudi kisla piva, ki zaradi prenizke pH vrednosti niso primerna za pločevinke.” Temna piva shranjujejo v lesenih sodih, ki rahlo prepuščajo kisik, saj le-ta v mikro količinah zelo dobro vpliva na tovrstno pivo.

Pivo iz pivovarne Lobik lahko poskusite v pivnici Lajbah in Sir William’s pubu v Ljubljani, Gramofonoteki, Hikofi, Hudi Kavi in Fudotu v Mariboru, Mustang baru v Litiji in Beer pubu v Kranju.

Njihovim mesečnim novostim je mogoče slediti kar v njihovi pivarni, kjer ob petkih v točilnici prirejajo družabne večere s pokušino piva. “Za našo proizvodnjo je najboljše, da je na tržišču zmeraj nekaj novega, sicer zanimanje upade.”

Foto: Lobik Brewery

V tovarni vsak mesec ustvarijo nov okus. Osnova je zmeraj preverjena, spreminjajo se le odtenki, ki pivu dajo drugačen okus. Včasih se fantje lotijo popolnoma novega, nepričakovanega okusa, ker jim tako “zapaše”. “Vedno delamo tisto pivo, ki se nam pije. Če mi prija grenko old school pivo, ga bom pač naredil.”Kljub svojim željam in okusom vedno spremljajo mnenja in odzive ljudi. S tem se razvijajo in izboljšujejo.

Zaradi višjih cen se je tovarna piva Lobik osredotočila na tujino. Svoja piva izvažajo v Italijo ter na Škotsko in Hrvaško, kjer je trg večji, kupce pa zanima kvaliteta. “Smešno je, da nas imajo v Sloveniji za bedake, v tujini pa smo spoštovani, cenjeni in prepoznavni po kvaliteti,” pove Zarič.

Kljub uspehu tovarne piva Lobik pa fantje ostajajo preprosti Mariborčani, ki delo opravljajo z veseljem in ljubeznijo. Ob tem pa ostajajo prijatelji, ki za užitek kdaj spijejo tudi manj kvalitetno pivo.
facebook.com/LobikBrewery

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika