Kako urediti okolju prijazno pisarno

Klavdija Rupar 29.01.2020
Foto: Pixabay

Leto 2020 je zagotovo kritično leto, ki bo odločilo, kaj se bo v prihodnosti dogajalo s klimatskimi spremembami. V zadnjem času se je začela pojavljati vedno hujša eko-tesnoba, ki pomeni, da se vedno več ljudi obremenjuje s težavami planeta, saj smo so ugotovili, da prepoved plastičnih slamic še zdaleč ni dovolj. 

Naj vam pomagamo biti še malenkost bolj prijazni okolju. Predstavljamo vam nekaj nasvetov, kako si pisarno urediti tako, da bo prijazna okolju, posledično pa boste imeli manj slabo vest.

Okolju prijazni pisarniški material

Kupimo pripomočke za pisarno pri zelenih, etičnih in lokalnih podjetjih. Ti skrbijo, da reciklirani izdelki dobijo novo možnost, kar pomeni, da iz rabljenega papirja in podobnih recikliranih materialov ustvarijo pripomočke, stole, svinčnike in podobno.

Foto: Unsplash

Okolju prijazna malica ali kosilo

Najboljša ideja je, da si kosilo ali malico pripravimo dan vnaprej in ga prinesemo s sabo. S tem bomo zmanjšali uporabo plastičnih in kartonastih embalaž. Če imamo kosila v menzi, pa lahko predlagamo več vegetarijanskih in veganskih menijev.

Sestanki preko telefona ali računalnika

Če želimo zmanjšati potovanja z avtomobilom, je najbolj primerno, da čim več sestankov opravimo preko telefona ali računalnika. Zmanjšajmo tudi število službenih poti, s čimer poskrbimo za boljše okolje in tudi ne porabljamo veliko denarja.

Foto: Unsplash

Drugačne oblike prevoza

Namesto avtomobila uporabimo javni prevoz, kolo, ali pa se do naslednje destinacije odpravimo kar peš. Če pa zares potrebujemo avto, je najbolje, da si ga delimo s sodelavci. Prav vsaka malenost namreč šteje.

Postavimo ali posadimo nekaj rož

Če imamo možnost, lahko okoli pisarne posadimo nekaj rož, saj bodo izboljšale zrak, ki ga dihamo, obenem pa poskrbijo tudi za boljše mentalno zdravje. Pametno je tudi imeti kakšno rožo v pisarni.

Foto: Unsplash

Bodimo energijsko učinkoviti

V službi lahko predlagamo, da začnemo uporabljati bolj zeleno energijo, saj je čas, da se odpovemo fosilnim gorivom. Če je to že preveč ambiciozno pa lahko že sami poskrbimo za to, tako da ugasnemo monitor, ko ga ne potrebujemo ali zavremo vodo v grelniku le takrat, ko jo res potrebujemo.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča