25. oktober - svetovni dan testenin

Helena Peterlin 25.10.2023
svetovnidantesteninauthentic-italian-pasta

Zgodovina testenin sega dolgo nazaj v antični svet. Prvi zabeleženi dokazi o obstoju testenin segajo v starodavno Kitajsko, Egipt in Grčijo, vendarle pa so testenine postale znane predvsem skozi italijansko kuhinjo. Italijani so razvili številne vrste testenin, kot so špageti, peresniki, ravioli, tortelini, njoki, lazanje ..., ki so zdaj osnova njihove prepoznavne kulinarike.

svetovnidantestenintop view delicious uncooked pasta 1

Svetovni dan testenin spodbuja, da raziskujemo bogato raznolikost teh okusnih jedi, vse od azijskih rezancev in riževih testenin do južnoameriških empanad. S tem imamo vedno novo priložnost za raziskovanje okusov iz različnih delov sveta. Svetovna kulinarika je lahko zelo zanimiva.

Svetovni dan testenin slavi kreativnost v kuhinji. Kuharji po vsem svetu si prizadevajo, da bi odkrili nove načine priprave testenin, razvili edinstvene omake in združili različne sestavine, da bi ustvarili edinstvene kulinarične mojstrovine. Že majhne spremembe v sestavinah ali načinu priprave lahko povzročijo popolnoma nov okus. Italijanski kuharski mojstri radi poetično poudarijo, da so testenine kot prazno platno, na katerega lahko slikate z okusi, vonji in barvami.

svetovnidantesteninfresh pasta with hearty bolognese parmesan cheese generated by ai

Kot zanimivost omenimo, da je Barilla, ustanovljena v letu 1877, vodilna v proizvodnji testenin in že pripravljenih omak za testenine v svetovnem merilu.

Ne pozabimo tudi, da so testenine poleg okusnosti tudi pomemben vir ogljikovih hidratov in energije. So osnovna sestavina številnih zdravih in okusnih jedi, saj vsebujejo kompleksne ogljikove hidrate, ki telesu zagotavljajo dolgotrajno energijo. Prav tako so odličen vir vlaknin, vitaminov in mineralov, kar jih naredi za pomemben del uravnotežene prehrane. 

svetovnidantestenintop view different pasta arrangement

Testenine predstavljajo več kot le hrano, so kulturna ikona, vir navdiha in okusna priložnost za raziskovanje raznolikosti svetovnih kuhinj. Ta dan nas spodbuja, da svojo kreativnost izrazimo v kuhinji, ne glede na to, kako jih pripravite, testenine so vedno zanesljiv način, da zadovoljite svoje brbončice in uživate v okusih sveta.

svetovnidantesteninraw whole grain italian pasta tomatoes ingredients cooking dish dark background sheaf spaghetti closeup

Več o italijanskih testeninah, si preberite tukaj: citylife.si/gourmet/gurmanski-vodic-po-italijanskih-testeninah

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča