8. Teden italijanske kulinarike v Sloveniji

Helena Peterlin 13.11.2023
2150690641

Smo ljubitelji dobre hrane in pijače, Italije in izbranega italijanskega okusa? Potem ne smemo zamuditi Tedna italijanske kulinarike v svetu, ki letos prihaja že v svoji osmi izdaji. Namen pobude italijanskega ministrstva za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje je promocija italijanske kulinarične tradicije in poznavanja njihove značilne enogastronomske kulture in identitete. Tema letošnjega tedna je: »Pri mizi z italijansko kulinariko: dobro počutje z okusom«. Tudi letos bo nekaj dogodkov, ki jih bo, v okviru pobude, organizirala Agencija ICE pod okriljem veleposlaništva Italije v Ljubljani.

high angle hands cutting tomato

V luči nominacije Gorice in Nove Gorice za evropsko prestolnico kulture 2025 bo eden od večerov posvečen tudi obmejni kulinariki Goriške. Lokanda Devetak, znana restavracija na Goriškem, na italijanski strani nedaleč od meje, bo ob tej priložnosti predstavila specialitete pristne kuhinje skupnih tradicij, ki segajo onkraj meje. Tudi vinska spremljava bo v znamenju vzajemnosti, saj je Sinefinis Rebolium plod dragocenih italijanskih in slovenskih vinogradov ter simbol mednarodnega sodelovanja v znamenju odličnosti, spoštovanja in vrednotenja izjemnega vinorodnega okolja.

ai generated pasta 1
Ne smemo pozabiti na tradicionalno udeležbo na Slovenskem festivalu vin, ki bo potekal 16. in 17. novembra v Cankarjevem domu v Ljubljani, tudi z razstavnim prostorom Italian Trade Agency. Priljubljen dogodek bo priložnost za predstavitev in okušanje italijanskih enogastronomskih odličnosti.
Agencija ICE v Ljubljani se že od nekdaj posveča promociji italijanskih agroživilskih in vinarskih izdelkov v Sloveniji. V sinergiji z drugimi italijanskimi institucijami v Sloveniji namenja veliko prostora tudi promocijskim dogodkom in izobraževanju potrošnikov o pristnosti in avtentičnosti izdelkov ter zoperstavljanju pojavu »Italian sounding« (italijansko zveneče). Za konec je treba omeniti še, da je blagovna menjava med Italijo in Slovenijo v letu 2022 zabeležila odlične rezultate, s čimer se Slovenija za Italijo uvršča na raven pomembnih držav G20, kot so Kanada, Indija, Brazilija in Savdska Arabija. Kljub splošni upočasnitvi blagovne menjave, ki je značilna za zadnje mesece tekočega leta, Italija še naprej dobro posluje v agroživilskem sektorju: podatki za prvih sedem mesecev leta 2023 Italijo uvrščajo med največje dobaviteljice Slovenije z več kot 340 milijoni evrov uvoza, kar predstavlja 20,8-odstotno rast glede na enako obdobje leta 2022 in 11,9-odstotni delež celotnega slovenskega uvoza v agroživilstvu.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča