Teden italijanske kulinarike

CITYLIFE 15.11.2018
Teden italijanske kulinarike

Teden italijanske kulinarike je nastal z namenom promocije kakovostnega italijanskega agroživilskega sektorja v več kot 100 državah in v ospredje postavlja pomembne teme, ki jih je na mednarodni ravni ovrednotil milanski Expo 2015 in ki označujejo italijansko proizvodnjo: kakovost, trajnost, kulturo, varno hrano, izobraževanje, identiteto, ozemlje in biotsko raznovrstnost. 

Slednjim se pridružuje tudi turistično vrednotenje v tujini manj znanih krajev Italije, tistih poti, ki združujejo italijansko umetnost in kulinariko in hkrati predstavljajo različne plati “sredozemske prehrane”, ki uvršča Italijo v sam vrh najbolj zdravih držav v svetu. 

Teden italijanske kulinarike bo potekal od 19. do 25. novembra v Ljubljani.

Zlasti v Ljubljani se bodo vrstile zanimive priložnosti za pokušanje pristnih italijanskih izdelkov:

  • Izbrane restavracije skupine Kaval Group: Angel, Element, Paviljon, Kaval gostilnica in picerija, Evergreen in Favola bodo gostom ponudile poseben tipično italijanski degustacijski meni s pristnimi izključno italijanskimi sestavinami. Dada Jerovšek v svojih lokalih nadaljuje s krepitvijo poznavanja in vrednotenja italijanske odličnosti, ki sta plod njene dolgoletne ljubezni do kulinarike, ki združuje tradicijo, raznolikost, povezanost z ozemljem in zmožnost združevanja okusa z zdravjem in dobrim počutjem.
  • V Enjoy Italy, restavraciji in baru (ristobar) na Cankarjevi ulici 6, v tipičnem italijanskem slogu, bodo cel teden gostom nudili poseben italijanski aperitiv. Lokal je bil zasnovan iz strasti in odločnosti Rossane Bettini in brata Severina ter predstavlja elegantno kavarno in razstavni prostor, kjer gostje od jutranjih ur do sončnega zahoda lahko uživajo v visokokakovostnih izdelkih. Kot novinarka in poslovna ženska bo Rossana Bettini v sklopu knjižnega sejma v Cankarjevem domu 22. novembra predstavila svojo knjigo È autentico cioccolato” (slovenski prevod “Prava čokolada”), ki predstavlja pot do odkritja tega zanimivega živila skozi zgodovino, sestavljeno tudi iz mitov in legend.
  • Okusi Krasa se bodo predstavili na posebnem degustacijskem večeru, ki ga organizira Slovensko deželno gospodarsko združenje SDGZ-URES. Skupina gostincev in proizvajalcev enogastronomskega sektorja bo ponudila regionalne izdelke v znamenju najboljše kulinarične tradicije in vrednotenja kraškega ozemlja.
  • Gostilna in picerija (ristopizza) Capriccio na Trubarjevi 52, najnovejša na ljubljanskem prizorišču, dolgoletne gostinske izkušnje iz Padove združuje z vedno svežimi in kakovostnimi izdelki. V Tednu italijanske kulinarike bodo gostom ponudili posebno pico, ki jo bosta prav za to priložnost sestavila lastnik Stefano Rado in njegovo osebje.

Tradicija v navezi z inovacijo: v zgodbah italijanske kulinarike je vedno dovolj prostora za nove pripovedi, recepte in kombinacije – z vnovičnim izumom in ponovnim odkritjem uporabe tradicionalnih izdelkov. 400 vrst sira, 800 sort grozdja, 200 vrst testenin, 150 let izkušenj pri pripravi paradižnikove mezge, 600 vrst pršuta, 70 držav, v katere se izvažajo italijansko oljčno olje in največ certificiranih proizvodov v svetu – to so podatki, ki prispevajo k stalni rasti italijanskega izvoza s tega področja. Leto 2018 se napoveduje kot rekordno: izvoz italijanskega življenjskega sloga prek prehrambnih izdelkov, pijač in vin je leta 2017 presegel vrednost 33 milijard evrov, v prvih sedmih mesecih letošnjega leta je dosegel več kot 4-odstotno rast v primerjavi z enakim obdobjem lani. Slovenija je lani uvozila za skoraj 250 milijonov evrov italijanskih prehrambnih izdelkov, pijač in vin in letos že beleži okoli 1,5-odstotno rast.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika