6. Teden italijanske kulinarike - prostor bodočim kuharskim mojstrom!

Helena Peterlin 22.11.2021
32267194xxl

Namen dogodka je promocija italijanskega pristopa k prehrani, izobraževanje o hrani in pravilno obveščanje potrošnikov. Danes sta živilska in okoljska trajnost dva bistvena cilja razvojnih programov, ki sta ključna za načrte, kot sta Agenda Združenih narodov za trajnostni razvoj do leta 2030 in kmetijsko-živilske strategije Evropske unije, vključene v evropski dogovor Green Deal. Trajnostna prehrana ne pomeni le zagotavljanja prehranske varnosti na svetovni ravni, ampak tudi spodbujanje okolju prijaznih rešitev za zmanjšanje ekološkega odtisa in zmanjšanje ogljičnega odtisa, vlaganje v kmetijsko-živilske prakse, ki so tudi okoljsko in družbeno gledano trajnostne.

“6. Teden italijanske kulinarike bo letos potekal od 22. do 28. novembra. V ospredju bo kulinarična tradicija kot ena od odlčnosti “Made in Italy” ter simbol italijanske identitete in kulture.“

Italian Trade Agency (ITA) v Ljubljani, pod okriljem veleposlaništva Italije letos organizira tekmovanje za slovenske študente hotelirstva in gastronomije na univerzitetni ravni, ki predstavljajo bodoče kuharje jutrišnjega dne. Najboljši trije tekmovalci, izbrani na predtekmovanju, se bodo pomerili v pripravi italijanskih jedi. Zmagovalca čaka dvomesečni specialistični tečaj v Rimu na italijanski kulinarični šoli Italian Chef Academy, skupaj z nastanitvijo in tolmačenjem v angleški jezik med predavanji. Prvi član žirije je priznani slovenski kuharski mojster Luka Jezeršek, ki se z Dvorom Jezeršek v Kamniško-Savinjskih Alpah in restavracijo na čarobnem Blejskem gradu ponaša z dolgoletno tradicijo sodobno interpretiranih tradicionalnih jedi. Luka, kot eden od televizijskih sodnikov MasterChef Slovenija, ima dolgoletne izkušnje s tekmovanji za bodoče kuharske mojstre. Drugi član žirije je Giuliano Alessandrini, ki vodi Italian Chef Academy v Rimu in se, skupaj s skupino usposobljenih kuharskih mojstrov, že leta ukvarja z izobraževanjem in strokovno specializacijo v svetu gostinstva in visoke kulinarike. Za italijanske in tuje študente na sedežu akademije organizira razne strokovne izobraževalne tečaje. Tretji član žirije je Urška Petelin, direktorica in glavna urednica revije Dober Tek. Častni član žirije je veleposlanik Italije v Sloveniji, Nj. Eksc. Carlo Campanile.

Častni član žirije je veleposlanik Italije v Sloveniji, Nj. Eksc. Carlo Campanile.

Veleposlanik Campanile je dejal: "V veliko veselje mi je, da lahko bodočemu slovenskemu talentu  nudimo priložnost za izoboljšanje svojega znanja v Rimu. Italijanska in slovenska kuhinja imata veliko stičnih točk, saj kot sosednji državi, ohranjata dolgo čezmejno tradicijo pri uporabi naravnih sestavin, ki so del  sredozemske prehrane. Slednje pridobivajo na pomenu tudi v času pandemije, ki od nas zahteva dobro imunsko zaščito”. Živilska industrija v Italiji, namenja vse več pozornosti zmanjševanju uporabe kemičnih pesticidov in gnojil ter posveča več prostora za ekološke pridelke. "Trgovinska izmenjava med Italijo in Slovenijo na področju hrane in pijače tudi letos beleži odlične rezultate. Podatki prvih osem mesecev leta 2021 kažejo, da se je v primerjavi z lanskim letom, le-ta povečala za 14,2%. Projekt Okusi po italijansko, ki smo ga konec poletja izvedli v sodelovanju z Mercatorjem, je dal odlične rezultate in potrdil veliko zanimanje za nekatere manj znane italijanske nišne izdelke med slovenskimi potrošniki” je dejala Serenella Marzoli, direktorica ITA. Italian Trade bo v obalnih trgovinah verige KZ Agraria Koper v času božiča organizirala podoben projekt” je nadaljevala direktorica "poskušamo povezati različne projekte, povečati prepoznavnost sektorja in tako slovenske potrošnike, ki imajo radi Italijo, prepričati, da uporabljajo le avtentične izdelke. Boj proti ponarejanju in Italian sounding je dolžnost italijanskih institucij, da zaščitijo potrošnike pre ponaredki, ki lahko škodijo zdravju."

S koordinacijo italijanskega Ministrstva za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje, Agencijo ITA in mreže italijanskih kulturnih inštitutov Teden italijanske kulinarike, preko stotin dogodkov po svetu in s prispevkom najboljših italijanskih kuharjev, usmerja pozornost na prehrambeno in enološko dediščino različnih dežel in vasi Italije, kot resničnega kulturnega bogastva. Italijanska kuhinja predstavlja dolgo zgodovino, tradicijo in nenehne inovacije, tesno povezane z bogastvom ozemelj in strastjo, ki se je razvila ob uporabi kakovostnih sestavin, ki so pripeljali do sinonima za odličnost in prehrambeno kakovost v svetu.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča