Čas je za aperitivo!

CITYLIFE 14.11.2023
delicious-italian-cocktail-still-life

Izraz »aperitivo« izhaja iz latinske besede »aperire«, kar pomeni odpreti, v tem primeru spodbuditi apetit pred obedovanjem. In ker imajo Italijani tudi rek, da je najboljši način za spodbujanje teka z jedenjem (»L’appetito vien mangiando«), ob aperitivu po pravilu postrežejo prigrizke, kot so olive, sir, vložnine, na soncu sušeni paradižniki, kruh, suhe mesnine pa tudi čips in arašidi. Italijani morajo namreč po zakonu z alkoholnimi pijačami brezplačno postreči tudi hrano – pa čeprav zgolj nekaj tako vsem dostopnega in nerazburljivega, kot je skledica čipsa.

delicious italian cocktail with realistic background

Kako se je vse skupaj začelo ...

Koncept aperitiva sega v čas antike, ko so stari Rimljani pred večjim obrokom radi uživali v oziroma prigrizku s kozarcem sladkega, z medom pomešanega vina. Gre za običaj, ki so ga poznali že stari Grki. Sam koncept se od tistih časov kaj dosti ni spremenil, a šele konec 18. stoletja se je kultura aperitiva zares prijela in razširila po državi.
V mestih po Italiji so ob tem začele vznikati najrazličnejše alkoholne pijače, ki še danes ostajajo priljubljen »aperitivo« – vermut v Torinu (celo kralj Vittorio Emanuele II. je pred večerjo rad posegel po njem), grenčica Amaro Ramazzotti v Piemontu in Campari v Milanu. 

Te slavne italijanske znamke so sčasoma postale mednarodno uveljavljena imena in osnova za priljubljene »aperitivo« koktajle, kot so Spritz, Negroni, Bellini in Americano. 

julia solonina ycj4q9aartk unsplash

Kot prestolnica aperitivov se je tam nekje v 20. letih prejšnjega stoletja uveljavil Milano, kjer se je zares razvila predvsem koktajlska scena. To mesto še danes slovi po svojih trendi barih in inovativnih koktajlih, pri čemer je treba še posebej izpostaviti verjetno najslavnejšega med njimi, ikonični Camparino in Galleria, 110 let star bar v enem najslavnejših in najstarejših nakupovalnih središč na svetu – Galleria Vittorio Emanuele. Tu, tik ob katedrali Duomo, se je leta 1867 rodil Campari, ki ga je prvi zmešal Gaspare Campari, njegov sin pa je nato odprl bar, ki ga še danes krasijo originalni mozaiki in freske in ki, jasno, velja za daleč najboljši kraj za aperitiv v mestu.

hand holding italian cocktail still life

»Aperitiv« lahko pomeni v Italiji pravzaprav vse od kozarca vina, vermuta ali prosecca do piva ali koktajla. Med slednjimi so še posebej priljubljeni lažji koktajli tipa Spritz, pri čemer daleč prednjači vseprisotni Aperol Spritz (Aperol, prosecco in mineralna voda, pogosto postrežen z olivo na zobotrebcu), priljubljen je tudi malce močnejši in manj sladek Campari Spritz. Z Aperol Spritzem povezujemo Benetke, kjer naj bi nastal. V Harry's baru pa so ustvarili priljubljeni aperitiv Bellini, zmešan iz penečega vina in svežega breskvinega soka. 

Benetke so sicer kot nalašč za celodnevni aperitiv, so mesto bacarov (beneški tip bara) in cicchettijev (lokalnih tapasov). Kultura bacarov je tam tako razvpita, da obstajajo prav ture po beneških bacarih – najbolj vzdržljivi začnejo že zjutraj in zaključijo tako pozno in tako preobjedeni cicchettijev, da nikdar ne pridejo do večerje. Dolce vita!

delicious italian cocktail with realistic background 1

RECEPT ZA APEROL SPRITZ (za en kozarec)
Sestavine: 60 ml Aperola, 90 ml prosecca, 30 ml mineralne vode
Priprava: Vse tri sestavine nalijemo v kozarec, dodamo nekaj kock ledu (ali pa tudi ne), okrasimo s pomarančno lupinico ali mesnato zeleno olivo na zobotrebcu.julia solonina ycj4q9aartk unsplash

Najbolj znani italijanski koktajli za aperitiv:
- Aperol Spritz (Aperol, prosecco, mineralna voda)
- Campari Spritz (Campari, prosecco, mineralna voda)
- Negroni (gin, vermut, Campari)
- Americano (vermut, Campari, mineralna voda)
 - Garibaldi (pomarančni sok, Campari)

INTERVJU: Marcella Spinazzola, žena veleposlanika Italije v Sloveniji

marcella spinazzolafotoemanuele campanileMarcella Spinazzola (foto: Emanuele Campanile)

Slovenci ob besedi aperitivo največkrat pomislimo na pijačo. Kakšen pomen pa ima pravi aperitivo v Italiji? Kako ga živite Italijani?
Za nas, Italijane, predstavlja aperitivo predvsem priložnost za preživljanje skupnih trenutkov (»momento di condivisione«). Je manj obvezujoč kot popoln obrok, kosilo ali večerja, ker traja manj časa in je cenovno bolj ugoden.

Če imajo Angleži svoj čaj ob petih, kdaj je čas za pravi italijanski aperitivo? 
Aperitivo je lahko pred kosilom ali pred večerjo. Najbolj tipične ure za aperitivo so okoli 11.30 ali 12.00 ter 18.30 ali 19.00.

Ali je aperitivo v Neaplju drugačen od tistega v Milanu?
Glede prigrizkov, hrane, ki se postrežejo ob pijači zagotovo – italijanske regije se namreč precej razlikujejo med seboj in to se odraža tudi v ponudbi hrane, ki se streže v času aperitiva. Pijača pa je podvržena trendom, priljubljenost določenih pijač se namreč s časom spreminja.

Katere pijače, koktajli so letos v trendu?
Daleč najbolj priljubljena pijača za aperitiv je Spritz, ki je sestavljen iz Aperola ali Camparija ter prosecca. Druge priljubljene pijače so zagotovo gin s tonikom, mojito, Negroni, nekateri ljudje pa imajo preprosto najraje kozarec dobrega vina ali penine.

Kako izgleda pravi aperitivo doma, ko povabimo prijatelje? Kaj ne sme manjkati?
Aperitivo je modularni koncept. Ponudite lahko preprosto samo suho sadje, čips in olive ali pa pripravite kaj bolj »konkretnega«, na primer na kose narezano pico, kanapeje, arancine ali krokete. Sama zelo rada ponudim pladnje s siri in suhomesnimi izdelki. Seveda ne smeta manjkati belo in rdeče vino.

V Sloveniji živite že skoraj štiri leta in ste imeli možnost spoznati tudi našo kulinariko in navade. Kako skozi oči kulinarike vidite Slovenijo? Ali imamo tudi Slovenci »svoj aperitivo«?
Slovensko kuhinjo zelo cenim, ker ima korenine v različnih evropskih gastronomskih tradicijah, tudi v italijanski. Glede na bogato enogastronomsko dediščino bi lahko Slovenci pripravili kar nekaj odličnih aperitivov. Po zaključku naše letošnje kulinarične iniciative Teden italijanske kulinarike v svetu, v sklopu katerega želimo predstaviti širši javnosti tudi kulturo aperitiva, bi bilo super, če bi se lahko tudi v kakšnem od ljubljanskih lokalov podružili ob aperitivu v »italijanskem stilu«.

Ali ima beseda aperitivo svoj pomen tudi v modi? Ali velja kakšen poseben »dress code«?
Kot sem že prej povedala, aperitivo nima preveč strogih pravil. To velja tako za lokacijo kot izbiro oblačil.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča