Na Ljubljanski grad prihaja Kulinarični časovni stroj

Helena Peterlin 01.05.2023
casovni-stroj0198

Ko se srečata kulinarika in zgodovina ... Namesto klasičnega vodenega ogleda in kosila v kateri izmed restavracij lahko Ljubljanski grad spoznamo skozi doživetje. Tokrat preteklosti ne bomo le raziskovali, temveč jo bomo tudi okušali. Vstopimo v Kulinarični časovni stroj in z grajskim vodnikom ter nastopi kostumiranih likov odpotujmo skozi šest prelomnih obdobij, ki so zaznamovala zgodovino Ljubljanskega gradu in razvoj našega glavnega mesta. Ker pa se bo tokrat zgodovina tudi okušala, bo na vsaki časovni postaji sledila pokušanje reprezentativnih jedi iz posameznih obdobij v sodobni preobleki grajskih kuharskih chefov ter izbrana vinska spremljava. Obeta se nam torej pravi šesthodni kulinarični sprehod. Pa ne le to! Na vsaki izmed kulinaričnih časovnih postaj nas bo pričakala zgodovinska osebnost, ki nam bo hrano postregla na način, kot se za določeno obdobje spodobi, hkrati pa nam bo pobližje predstavila svoj vsakdan, navade in običaje.

01kulinaricni casovni strojkvjpg za splet

In kako bo vse skupaj potekalo ...

Po uvodnem pozdravu rimskega vojaka in svečenice na mestu, kjer naj bi za časa rimske Emone stal opazovalni stolp, in okušanju domače pogače z drožmi, skuto in zelišči se dogajanje preseli pred grajski vhod. Tam nam bo pogumni vitez Jurij, ki je v času zgodnjega srednjega veka premagal strašnega zmaja, povedal, kako je Ljubljančane rešil te strašne nadloge. Na tej časovni postaji bomo v Stolpu strelcev okušali obložen kruh s klobaso, gorčičnimi semeni in prilogo.

Kdo je v poznem srednjem veku najbolj zaslužen za to, da je na hribu nad mestom zrasla mogočna trdnjava? To izvemo pred Peterokotnim stolpom, kjer se bomo srečali s samim cesarjem Friderikom III. Habsburškim in z njegovo ženo Eleonoro Heleno Portugalsko, pred Gostilno na Gradu pa nas bo čakala ajdova kaša z gomoljno zelenjavo, cvetačno kremo, lešniki in dimljeno postrvjo.

04kulinaricni casovni stroj3

Iz obdobja Ilirskih provinc nas bosta pred Grajsko kapelo pozdravila Napoleonov vojak in redovnica – bolničarka, v Erazmovem stolpu pa nam bodo postregli s teletino na francosko vižo.

19. stoletje pomeni za Ljubljanski grad temačno obdobje. Pred kaznilnico nam bo kaznjenka med drugim izdala tudi to, kakšen jedilnik jih je doletel v grajski kaznilnici; v Grajski vinoteki pa nam bodo postregli s sladko ječmenovo kašo s suhimi slivami in orehi.

Na koncu nas bo na Grajskem dvorišču pozdravil še mož, ki je zaslužen, da je grad danes v mestni lasti – župan Ivan Hribar ga je namreč leta 1905 odkupil od tedanjih državnih oblasti. Zaključek bo sladek – z LePotičko!

03kulinaricni casovni stroj2b

Vsi recepti za jedi šesthodnega menija izhajajo iz kulinarične knjige Jedi časov – časi jedi, ki so jo na Ljubljanskem gradu izdali v sodelovanju s priznanim slovenskim etnologom dr. Janezom Bogatajem. Jedi pripravljajo grajski kuharski chefi iz Restavracije Strelec, Gostilne na Gradu, Grajske vinoteke in Grajske kavarne. (Jedilnik se ne prilagaja prehranskim posebnostim.) Vinska spremljava ponuja okušanje slovenskih vin iz naših vinorodnih dežel.

Kulinarični časovni stroj prirejajo od sredine maja do sredine septembra s pričetkom ob 18. uri. (15. maj, 12. junij, 8. julij (v angleškem jeziku), 19. avgust (v angleškem jeziku) in 11. september), za zaključene skupine pa skozi vse leto po predhodnem dogovoru. Vstopnica vključuje vodeni ogled z igranimi prizori animatorjev, šesthodni kulinarični sprehod z vinsko spremljavo, grajsko vstopnico in tirno vzpenjačo.

Več na ljubljanskigrad.si/sl/dogodki/kulinaricni-casovni-stroj!

Fotografije: Blaž Žnidarič

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika