Cikel kulinaričnih dogodkov Jedi časov – časi jedi

Helena Peterlin 01.03.2022
jedicasacasijedispletnastran1200x800pxkrovna

Ljudje smo že od nekdaj radi kaj dobrega pojedli in popili. Prehranjevalne navade in bonton za mizo pa so se skozi stoletja zelo spreminjali in vsako zgodovinsko obdobje je tudi z vidika kulinarike edinstveno.

V torek, 15. marca 2022, ob 17.30 bodo v sklopu spomladanskega cikla strokovnih predavanj odkrivali okuse rimskega imperija.

V sodelovanju s prof. dr. Svetlano Slapšak bodo v sklopu spomladanskega cikla strokovnih predavanj na Ljubljanskem gradu odkrivali okuse rimskega imperija ter srednjeveške kuhinje, v sklopu jesenskega cikla pa bodo na kulinaričnem popotovanju skozi čas raziskovali najrazličnejša kulinarična področja: od vrhunske francoske kulinarike do preprostih jedi na žlico za rešetkami grajske kaznilnice in drugih jedi iz 19. stoletja, za konec pa smo prihranili predavanje o pregrešnih slasteh, kar nas bo popeljalo v 20. stoletje.

V torek, 19. aprila 2022, ob 17.30 bodo spoznavali srednjeveško kuhinjo.

Cikel kulinaričnih predavanj Jedi časov – časi jedi bo potekal na Ljubljanskem gradu od 15. marca do 10. maja 2022!

Oba cikla strokovnih predavanj bodo na koncu začinili še s humornima pogovornima večeroma z Boštjanom Gorencem - Pižamo, Anžetom Tomićem in izbranima gostoma, ko bodo na meniju najbolj nenavadne jedi ter bodo obravnavali človeške prehranjevalne navade.
V torek, 10. maja 2022, bo ob 17:30 humoren pogovorni večer "Na žlico in nož" z Boštjanom Gorencem – Pižamo, Anžetom Tomićem in Evo Košak.

Cikel kulinaričnih dogodkov so poimenovali Jedi časov – časi jedi, po istoimenski knjigi, ki so jo lani, ko je Slovenija nosila naziv evropska gastronomska regija 2021, pripravili v sodelovanju s priznanim slovenskim etnologom dr. Janezom Bogatajem.

Ne zamudite najbolj slastnih dogodkov letošnje pomladi na Ljubljanskem gradu:
- v torek, 15. marec 2022, ob 17.30: RIMSKA KUHINJA, strokovno predavanje prof. dr. Svetlane Slapšak;
- v torek, 19. april 2022, ob 17.30: SREDNJEVEŠKA KUHINJA, strokovno predavanja prof. dr. Svetlane Slapšak;
- v torek, 10. maj 2022, ob 17:30: NA ŽLICO IN NOŽ, humoren pogovorni večer z Boštjanom Gorencem – Pižamo, Anžetom Tomićem in Evo Košak.

Ob nakupu vstopnic za vse tri dogodke v sklopu spomladanskega cikla Jedi časov – časi jedi vam podarijo še kulinarični koledar Ljubljanskega gradu 2022. (Prevzem koledarja je možen na dan prvega predavanja (15. 3. 2022) pred vhodom v dvorano s predložitvijo računa.)

Ob nakupu vstopnice za katerikoli dogodek iz cikla Jedi časov – časi jedi prejmete 10-odstotni popust ob nakupu:
- knjige Jedi časov – časi jedi, ki jo je napisal Janez Bogataj, kuharske recepte pa so prispevali Igor Jagodic (Restavracija Strelec in Grajska vinoteka Strelec), Luka Jezeršek in Ana Šušteršič (Gostilna na gradu in Grajska kavarna);
- kakovostnega rdečega vina rdečegrajc – zweigelt iz Grajskega vinograda.

Napovedujejo tudi kulinarično obarvano jesen. Nov cikel kulinaričnih dogodkov bo objavljen naknadno. Da ne bi zamudili naslednjega dogodka, se lahko prijavite na e-novice.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča