3 nasveti, kako pozdraviti sončne opekline

Klavdija Rupar 25.07.2022
pexels-photo-3618606

Vas je letošnje poletje že opeklo, ali se pridno mažete in ostajate v senci? Sončne opekline niso le neprijetne na ogled, ampak so lahko tudi izredno moteče, obenem pa so tudi precej nevarne za vaše dolgoročno zdravje. Kako jih čimprej oskrbeti?

Vnetje čimprej poskusite zdraviti

Ko ugotovite, da vas je opeklo, je najbolj pomembno, da vnetje takoj začnete zdraviti. Na opeklino položite mrzle obkladke, ki bodo pomagali pri manjšanju otekline in bolečine. Če nimate aloee vere ali podobnih krem proti opeklinam, lahko uporabite kar mrzlo mleko ali jajca. Krpo namočite v jajca ali mleko zmešano z ledeno vodo in položite na opeklino.

Nanesite vlažilno pomirjevalno in vlažilno kremo

Izberite sestavine, ki bodo pomirile opečeno kožo in obenem poskrbijo za primerno navlaženo kožo. Lahke vlažilne kreme bodo na koži ustvarile zaporo, ki diha. Najboljši pripravek je zagotovo aloe vera, ki obenem ohladi in pozdravi kožo. Primerna so tudi mazila z E vitamini in losjoni z antioksidanti. Nujno pa se izogibajte grobim pilingom dokler koža ni pozdravljena.


Kože ne trgajte

Ko se koža začne luščiti, je ne trgajte dol, saj je že tako poškodovana, zato naj se olušči sama. Poskrbite samo, da ostane dovolj navlažena.

Kako preprečite ponovno opeklino?

Opekline najlažje preprečite tako, da se med 10.00 in 16.00 izgoibate soncu. Če ste na plaži, se zadržujte v senci, nosite zaščitna očala in oblačila ter dodatke, kot je klobuk. Seveda pa si obvezno in redno nanašajte kremo. Na obrazu uporabite kremo s faktorjem najmanj 50, najbolj pomembno pa je, da nudi zaščito tako pred UVA kot UBA žarki.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča