Kaj je melantonin in s katero hrano ga pridobimo?

Klavdija Rupar 20.12.2021
toa-heftiba-9vnftkm-pus-unsplash

Lepotni spanec ni samo izraz, ki pomeni, da za lepoto potrebujemo dovolj spanca. Dovolj spanca močno vpliva na vse aspekte našega življenja: videz, počutje in motivacijo. Zato je izrednega pomena, da vsak dan spimo vsaj osem ur. Kaj pa če težko zaspimo ali ponoči težko spimo? V ozadju je lahko več dejavnikov eden izmed glavnih pa je prava prehrana. Vaše prehranjevalne navade lahko namreč močno vplivajo na to kako in koliko spite. 

Danes se bomo zato posvetili melatoninu ali kot ga kličejo hormonu teme.

Kaj je melantonin?

Melatonin je hormon, ki ga naše telo producira vmes, ko spimo in je zelo pomemben za dober spanec. Lociran je v sredini naših možganov in deluje na sončno svetlobo - več melantonina se producira, ko sonce zaide in manj, ko sonce vzide. Večina ljudi sicer nima težav s produciranjem tega hormona, a obstaja nekaj vrste hrane, ki lahko izboljšajo nivoje.

Kako melantonin vpliva na telo?

Njegova glavna naloga je regulriranje dneva in noči. Tema poskrbi za dodatno produkcijo melantonina, kar pomeni, da telo pripravi na spanje. Svetloba pa zmanjša produkcijo melantonina, kar pomeni, da svetloba telo pripravi na zbujanje. 

Modra svetloba povzroči zmanjšanje melatonina

Vsi smo večkrat gledali najljubšo serijo na računalniku, brskali v nedogled po družbenih omrežjih ali odgovarjali na polnočne emaile. Kar pomeni, da smo bili dolgo v noč izpostavljeni modri svetlobi. Preveč modre svetlobe pa lahko močno vpliva na produkcijo hormonov in tudi spanje. Predlogo in prepogosto gledanje v ekrane namreč lahko povzroči, da težje zaspimo, posledično pa se tudi nivoji melantonina zmanjšujejo. Priporočeno je, da si kupite očala, ki ščitijo pred modro svetlobo, telefon pa dajte v nočni način.

Hrana, ki ima visoke količine melantonina

Kot že povedano, obstaja kar nekaj vrst hrane, ki imajo visoko raven melantonina. Preden posežete po prehranskem dodatku, poskusite s povečanim vnosom te hrane. 

  • kisle češnje - naraven vir melantonina
  • pistacije - melantonin v pistacijah vas ne bo naredil zaspane, ampak samo dal znak vašemu telesu, da je čas za spanje. Poleg tega vsebujejo tudi proteine, vitamin B6 in magnezij
  • jajca - med živalskimi izdelki so jajca najboljši vir melantonina. Poleg tega imajo tudi veliko proteina in železa.
  • mleko - vsebuje visoke količine melantonina
  • sardine - ribe s kostmi, med katere spadajo tudi sardine, imajo zdravo količino melantonina
  • losos - vsebuje vitamin B6, ki prav tako pomaga pri spanju
  • mandlji - poleg pistacij so bogat vir melantonina in magnezija
  • fige - bogate z magnezijem, vlakininami in melantoninom
  • oves - žito v ovsenih kosmičih povzroči produkcijo inzulina, s čimer se poveča krvni sladkor, kar vas uspava. 
  • sladki krompir - poveča stimulacijo melantonina in vaše telo napolni z energijo ponoči, s čimer pomaga pri boljšem spanju


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika