Nega kože v zimskem času

Kako poskrbeti za suho kožo v zimskem času?

Klavdija Rupar 27.11.2021

Z atopičnim dermatitisom se borim že večino svojega življenja. Puberteta in študij sta bili najhujši fazi, saj gre takrat telo čez največje spremembe in je najbolj pod stresom. Z obiskom bioresonance pred leti so hudi izpuščaji skoraj izginili, razen takrat, ko sem pod hudim stresom in v zimskem času. Suh zrak v prostoru, gretje, zunaj pa mraz, mojo kožo ponovno postavi na začetek. Edino, kar me reši, je pravilna nega kože.

Najti pravo nego kože in jo še prilagajati različnim letnim časom, je izredno težka in naporna naloga. Če imate hude težave, je edina možnost, da obiščete zdravnika in ga prosite za mnenje.

Nekaj preprostih nasvetov, ki se jih lahko držite vsak dan pa smo pripravili tudi mi.

Foto: pexels

Zakaj nastane suha koža?

Suha koža je lahko posledica zunanjih in notranjih faktorjev. Zunanji faktorji so nizka vlažnost, hladno vreme, pomanjkanje vlažnosti, izdelki za kožo, ki jo dodatno sušijo in predolge vroče kopeli. Težave s suho kožo imajo lahko tudi vsi, ki imajo bolezni kot sta eczema ali luskavica. Suho kožo pa lahko povzročajo tudi sladkorna bolezen, bolezen ščitnice in določena zdravila.


Kakšna je idealna rutina nege kože za vse s suho kožo?

Vsi, ki se srečujete s suho kožo, morate poskrbeti, da je vaša nega kože nežna in vsebuje več korakov hidratacije. Izdelki morajo poskrbeti za popravo kože in jo navlažiti.

1. Izberite čistilce, ki ne vsebujejo šamponov, vsebujejo pa hidratacijske vsebine.

2. Hidratacijske maske, tonerji in serumi naj bodo nanšeni po čiščenju, saj bodo vašo kožo dodatno navlažili.

3. Pomembno je, da čiščenje zaključite z mastno vlažilno kremo oz. mazilom, ki bo vlago zaklenil v kožo. Tudi tisti, ki imajo težave z aknami, lahko uporabijo takšno kremo, paziti je potrebno le, da so brez olja.

4. Vsi, tudi tisti s suho kožo, morate uporabljati kremo za sončenje prav vsak dan. Izpostavitev soncu namreč še dodatno poslabša suho kožo.

To so glavne točke, priporočamo pa tudi, da nego kože prilagodite trenutnemu letnemu času.

Foto: pexels

Sestavine, ki so primerne pri boju s suho kožo:

Humectant - vlažilci

Humectanti oz. vlažilci so snovi, ki se uporabljajo za ohranjanje vlažnosti stvari. Poskrbeli bodo za pridobitev vlage. Med njih spadajo hialuronska kislina, glicerin in mlečna kislina.

Emmolienti

Emolienti bodo poskrbeli za mehko kožo. Med njih spadajo cermaidi in karitejevo maslo.

Occulsivi 

Occulsivi tvorijo zaščitno plast na koži in poskrbijo, da se vlaga zaklene v kožo. Med njih spadajo silikoni in parafini.

Čemu se morate izogibati:

  • Grobim milom, ki sušijo kožo in izdelkom, ki dražijo kožo. 
  • Ne pretiravajte s pilingi. 
  • Pri gospodinjskih opravilih uporabite rokavice.
  • Zmanjšajte uporabo vroče vode, raje se tuširajte z mlačno.

Izbor urednika