Kako zaščititi in izboljšati svoj imunski sistem?

Klavdija Rupar 23.04.2020
Foto: Pexels

Glede na to da trenutno veliko časa preživimo notri, to vpliva tudi na naš imunski sistem. Prav tako strokovnjaki opozarjajo, da je glavna stvar, ki nas lahko zaščiti pred koronavirusom, močan imunski sistem.

Pri meni je prvi pokazatelj padca imunskega sistema načeta obnohtna kožica, ali pa se mi na jeziku ali v ustih začenjo pojavljati afte. Pokazatelji težav z imunskim sistemom so pri različnih ljudeh različni, vsekakor pa moramo vsi poskrbeti, da se te težave pojavljajo čim manj pogosto. Kako pogosto doživite padec imunosti? Se to dogaja samo ko ste pod stresom ali večkrat? Kaj vam lahko pomaga pri izboljšanju imunskega sistema?

Spanje 

Vsi bi morali spati med 7 do 8 ur na noč. In kdaj je čas, če ne sedaj? Če smo doma in trenutno nimamo dela z otroki ali se je naš obseg dela zmanjšal, si lahko privoščimo več spanja. Med spanjem se namreč izločajo proteini cytokine, ki pomagajo, da se naše telo bori proti bolezni. Premalo spanja pomeni manj cytokina in posledično hitreje zbolimo. Premalo spanja prav tako vpliva na več možnosti za debelost, diabetes, srčni napad in visok krvni pritisk. 

Foto: Pexels

Vitamin D

Vitamin D je izrednega pomena za zdravje, zato sedaj izkoristimo in si privoščimo ogromno sprehodov. Vitamin D poskrbi za manjše možnosti obolenja za gripo in ostalih bolezni. Sonce poskrbi, da dobimo dovolj D vitamina, ki pa ga ima večina med nami, zaradi narave dela, v telesu  premalo. Vsak dan si tako privoščimo vsaj 20 do 30 minutni sprehod.

Foto: Pexels

Fizična aktivnost

Redna telesna aktivnost je izrednega pomena za telo. Če se ne gibamo in večino dni sedimo, se to lahko hitro pozna tudi na našem imunskem sistemu. Naše telo ni v fizični pripravljenosti, da bi se borilo z virusi in bakterijami. Zato obvezno dodajmo telovadbo v svoj vsakdan. Seveda to ne pomeni vsak dan dve uri, če se bomo gibali vsaj pol ure, bo to naredilo veliko spremembo.

Foto: Pexels

Destres

Vsi se dobro zavedamo, da je stres izredno slab za telo, ampak ste vedeli, da kronični stres lahko poslabša tudi imunski sistem? Sama bom vedno zbolela takrat, ko sem pod največjim stresom in si naložim preveč stvari. Kronični stres poveča izločanje kortizola. Če opazimo, da smo dlje časa pod stresom, je pomembno, da začnemo iskati rešitve, s katerimi poskrbimo za svoje počutje. Joga je zagotovo dobra ideja, saj pomaga pri zniževanju nivoja kortizola.

Foto: Pexels

Manj alkohola

Živimo v svetu, v katerem je kozarec vina pri kosilu, ali povabilo na pijačo po službi, nekaj povsem normalnega. A en kozarec hitro lahko vodi v drugega in tretjega, kar pomeni, da smo v hipu pijani ali pa vsaj rahlo okajeni. Veliko raziskav pa kaže, da preveč alkohola lahko za 24 ur močno oslabi imunski sistem. Če smo zaskrbljeni zaradi imunskega sistema, se naslednjič raje odpovejmo veseli urici.

Foto: Pexels


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča