Ključne sestavine za nego kože, ki jih moraš poznati

Lana Bauman 02.02.2019
Foto: Depositphotos

Vitamin F

Vitamin F krepi vrhnjico naše kože. Najdemo ga v šipkovem sončničnem, olivnem in lanenem olju. Žal le malo ljudi ve, da vitamin F pripomore k močni, elastični in zdravi vrhnjici kože.

Nikotinamid

Poznan tudi kot niacin, pomaga pri zdravljenju aken in drugih nevšečnosti na koži, zmanjšuje mastenje, hkrati pa povečuje hidracijo in nastajanje kolagena. Najdemo ga v mnogih kremah in serumih namenjenim koži.

Mandljeva kislina

Mandljeva kislina je še posebej primerna za občutljivo kožo. Deluje kot piling, ki nežno odstrani odmrle delce. Zaradi povečanja ravni kolagena in elastina zmanjšuje globino gubic in pripomore k mladostnemu videzu. Odpravlja pigmentne madeže, kožo razmasti in posvetli.

Foto: Depositphotos

Marula olje

Marula olje je primerno tudi za zelo suho in občutljivo kožo, saj je izredno lahko olje, z veliko vsebnostjo vitamina C in antioksidantov. Je močno vlažilno in regenerativno, zato je primerno za vsakdanjo uporabo.

Retinol

Retinol je učinkovita sestavina pri zaviranju staranja kože. Gladi gube, manjša pore, bledi pigmentne madeže in povečuje proizvodnjo kolagena.

Skvalan

Skvalan je lahek rastlinski izvleček. Je derivat skvalena, ki je naravna sestavina človeškega sebuma. Je izredno hidrativna sestavina, ki skrbi za preventivno vlaženje kože in povečuje njeno prožnost. Zaradi svoje lahkotnosti je primeren tudi za zelo mastno kožo. 

Izbor urednika