Naravna zdravila za lajšanje želodčnih težav

Klavdija Rupar 03.02.2022
pexels-photo-7615463

Bolečine v želodcu so zagotovo ena najbolj neprijetnih zdravstvenih zadreg, ki brez pomoči zdravil ali naravnih pripomčkov, ne izgine sama od sebe. Če imate večkrat težave z želodcem, je pametno poiskati naravne alternative, saj so tablete za želodec lahko precej slabše za vaše zdravje.

Danes smo v ta namen pripravili seznam naravnih zdravil, ki vam bodo pomagala pri težavah v želodcu.

Olje iz poprove mete

Poprova meta ni primerna le za sladkanje, ampak je tudi primeren analgetik. Mentol, ki ji daje čudovito aromo, lahko sprosti mišice v gastrointestinalnem traktu, obenem pa žolču pomaga, da gre hitreje iz žolčnika, kar pomaga telesu, da lažje prebavlja bolj mastno hrano. Poiščite kapsule olja iz poprove mete in jih uporabite, če imate težave z akutnimi bolečinami v želodcu pa olje nanesite direktno na trebuh.

Ingver

Ingver je že od starodavnih časov znan kot rastlina, ki ima pomirjajoče učinke na trebuh, po najnovejših raziskavah pa celo pomaga pri slabosti in bruhanju. Ko pride do bolečin v trebuhu, si pripravite ingverjev čaj, če ste bolj pogumne narave pa si pripravite 1/8 čajne žličke ingverja v prahu in ga pojejte.

Foto: pexels

Kamilični čaj

Protinvnetna živila niso dobra samo za vaše srce in možgane, ampak lahko pomagajo tudi pri težavah z želodcem. Eden izmed takšnih je kamilični čaj, saj kamilica pomirja, ščiti in lajša krče v želodcu in črevesju. Obenem vas bo tudi pomirila, ko se boste slabo počutili.

Foto: pexels

Sok aloe vere

Še ena protivnetna rastlina, ki jo lahko uporabljate tudi za medicinske namene, je aloe vera. Sok aloe vere vam bo pomagal pri težavah s črevesjem in želodcem, primeren pa je tudi za pomoč pri simptomih gastroezofagalne refluksne bolezni. 

Foto: pexels

Toplota

Najbolj preprosto a zelo učinkovito - na predel, ki vas boli, položite termofor ali toplo blazino. Bolečine namreč pogosto povzroči slab pretok krvi, toplota pa bo razširila žile, kar pomeni, da vam bo pomagala tudi pri manjšanju bolečine.


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika