Kako domače živali vplivajo na naše zdravje

CITYLIFE 18.02.2021
Kako domače živali vplivajo na naše zdravje

Psički, mucki in tudi druge domače živali zahtevajo veliko časa, dela in pozornosti, zato jih nikar ne posvojite, če jim ne morete nuditi ustreznih pogojev za srečno življenje. A če se boste v zameno za kosmatega prijatelja odpovedali čemu drugemu, vam bo poleg hišnega ljubljenčka hvaležno tudi zdravje. Raziskave so dokazale, da domače živali pozitivno vplivajo na naše življenje.

Krepijo naše srce

Božanje domačih živali krepi srce, saj se ob dotiku mehkega kožuščka sproščajo hormoni sreče. Raziskava je pokazala tudi, da po ljudje, ki po srčnem infarktu ljubkujejo domače živali, hitreje in bolje okrevajo. 

Foto: Pexels

Nižajo holesterol

Raziskava, ki so jo izvedli v Melbournu in je vključevala 5741 ljudi, je pokazala, da imajo lastniki domačih živali nižji holesterol in krvni tlak. Samo pomislite, na koliko sprehodov se odpravite zaradi svojih živalic.

Hišni ljubljenček na dan odžene zdravnika stran

Morda se sliši malce pretirano, a lastniki hišnih ljubljenčkov v povprečju manjkrat obiščejo zdravnika. Objemanje, božanje in ljubkovanje domačih živali namreč pomaga pri različnih boleznih.

PREBERITE ŠE: Najboljši hoteli za domače živali pri nas

Pomaga pri socializaciji in odpravlja anksioznost

Lastniki psov se v povprečju bolje znajdejo v interakciji z drugimi ljudmi, redkeje pa se soočajo tudi z anksioznostjo. Pasji prijatelji namreč pomagajo pri krepitvi samozavesti in premagovanju vsakdanjih težav nudijo psihično podporo.

Dvigujejo razpoloženje

Domače živali nas s svojimi vragolijami in smešnimi navadami močno razveseljujejo in osrečujejo. Kot vemo, pa vsakodnevni odmerek sreče pomeni zdravo in dolgo življenje.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča