Nasveti za nanos kreme za sončenje

Klavdija Rupar 20.06.2022
pexels-mikhail-nilov-8157145

Nanašanje kreme za sončenje je najbolj pomemben korak pri negi kože. Tudi na bolj oblačne dni, vaša koža namreč potrebuje zaščito pred UV žarki ... gre namreč za najbolj nevarno zadevo, ki uničuje vašo kožo. Če to preskočite, lahko vodi do poškodbe kože, kar pripelje do predčasnih gub in kožnega raka.

A če ste kremo za sončenje nanesli pod podlago, kako jo ponovno naneste?

Obstaja nekaj trikov ...

Začnite z dobro bazo za SPF

Če boste nanesli zadostno količino kreme, boste s tem zaščitili kožo za več ur. Pomembno pa je, da izberete pravi tip kreme za sončenje. Naj bo funkcijska in naj vsebuje najboljšo možno zaščito. Izberite takšno, ki pokriva tako UVA in UVB žarke, s faktorjem 30 ali višjim ali pa takšno, ki je odporna na vodo.

Kreme za sončenje dobite tudi v kemični ali mineralni obliki. Mineralna bo ostala na vrhu kože in preprečila, da bi UV žarki vstopili skozi kožo. Kemična pa bo sprejela UV žarke in jih spremenila v toploto, ki pogreje kožo.

Ni samo, katero kremo uporabite, ampak tudi na kakšen način. Kako si jo nanesti:

  • Ne zgrešite niti enega dela - hitro se namreč zgodi, da lahko zgrešite manjši del kože, zato se namažite tudi po ušesih, vekah, ustnicah in ličnicah.
  • Ne bodite skopi - uporabiti morate vsaj polovico čajne žličke kreme
  • Dodajte plasti - za še boljšo zaščito izberite izdelke, ki imajo SPF zaščto, kot so puder, korektor, kreme itd.

Foto: Pexels

Redno nanašanje

Na žalost ne obstaja krema, ki bi obstala na vašem obrazu cel dan. Zato je potrebno, da jo na vsake toliko ponovno naneste. Najbolj primerno je, da jo naneste vsaki dve uri. To je sicer odvisno tudi od višine zaščite - višja kot je, boljša je zaščita. Še posebej pa je pomemben ponovni nanos, ko je koža mokra ali potna.

Uporabite izdelke, ki so prijazni kremi za sončenje

Ste sredi dneva, krema, ki ste jo zjutraj nanesli je izgubila svoje učinkovine, vendar ne želite uničiti svojih ličil. Uporabite ličila s SPF zaščito. S tem bo vaša koža imela celodnevno zaščito. Te izdelki naj bodo lahki, takšni, da lahko čeznje mažete nove plasti, dobro mazljivi in ne zapirajo por. 

Foto: Pexels

Poskusite še druge načine za zaščito kože

Glavna stvar za zaščito kože pred soncem je krema za sončenje, vendar ni edina. Ne glede na višino SPF, čez nekaj ure se bo sprala dol. Zato poskusite še te nasvete:

  • uporabite UPF (Ultraviolet Protection Factor) oblačila, ki bodo vašo kožo zaščitila pred soncem
  • dodatki - uporabite kapo s šiltom, klobuk, sončna očala 
  • manj se izpostavljajte soncu - predvsem takrat, ko je sonce najmočnejše se zadržujte v senci

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča